Cozonac de Paste

#bucate paste #miel #cozonac #semnificatie

Ce semnificatie au bucatele traditionale de Paste: ouale rosii, pasca, mielul si cozonacul

 

Preparatele de miel, cozonacul, pasca si ouale rosii sunt bucate care nu lipsesc de pe mama ramanilor in ziua Invierii Domnului. Dar stii care e semnificatia preparatelor care se consuma in aceasta perioada?

Pasca reprezinta painea binecuvantata care ne aduce aminte de mana din pustiu, cozonacul, care este o paine indulcita, simbolizeaza bucuria sarbatorii, oul este viata, iar mielul isi are originile in Vechiul Testament si il simbolizeaza pe Hristos.

Oul rosu

Oul este simbolul vieţti. "De Paste, oul este rosu pentru ca viata este si jerta. Omul jertfeste viata pentru Hristos, asa cum el s-a jertfit pentru noi. Rosul vine de la culoarea sangelui lui Hristos, care curge pe cruce pentru noi. Atunci Hristos a zis: «Imi dau sangele pentru viata lumii»", spune preotul.

Una dintre legendele care explica de ce se inrosesc ouale spune ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. Domnul, vazand ca ouale s-au inrosit, a spus celor de fata: "De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi."

Pasca

Pasca reprezinta acea paine binecuvantata care ne aduce aminte de mana din pustiu. Poporul evreu, prin puterea lui Dumnezeu, merge 40 de ani prin pustiu, fara resurse. Si Dumnezeu le aducea de mancare mana, adica paine, prepelite, apa, tot ce le trebuia. Acea paine aminteste de grija lui Dumnezeu pentru oameni. Pasca este preparata in ajunul Invierii.

Mielul

Mielul de Paste isi are originile în Vechiul Testament si il simbolizeaza pe Hristos. Aceasta sacrificare a mielului de Paste a prefigurat jertfa Mantuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia pacatului. Mielul viu a fost dintotdeauna considerat un simbol al Mantuitorului Iisus.

Cozonacul

La fel ca pasca, cozonacul de Paste reprezinta o paine dulce a invierii si renasterii intregii creatii. Aceasta bucurie a sarbatorii, chiar si alimentara, este binecuvantata de Dumnezeu.


 

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.