Cozonac de Craciun

#retete paste #retete cozonac #cozonac

Cozonac unguresc cu miez de nuca

Cozonacul unguresc se poate pregati cu doua umpluturi: de nuci sau de mac iar despre el se spune ca la origini ar fi din Bratislava . Acest fel de cozonac seamana pe alocuri cu un chec sau o prajitura - , care are un gust foarte bun si o deosebita. Iata asadar cum se prepara cozonacul cu miez de nuca. 
 

Ingrediente pentru cozonacul unguresc cu miez de nuca
 

Aluat

  • 500 grame de faina
  • 150 mililitri de smantana
  • 250 de grame de unt
  • 1 lingura de zahar
  • 20 de grame de drojdie proaspata
  • 1 ou
  • 50 de grame de zahar pudra
  • Un varf de sare.

Umplutura

  • 400 de grame de nuci tocate
  • 250 de grame de zahar pudra
  • 0,1 litri
  • 50 de grame de stafide tinute in rom
  • Coaja rasa de la o portocala
  • 10 grame zahar vanilinat.


Pentru uns

 

1 ou pentru uns.

 

Cum se prepara cozonacul unguresc cu miez de nuca
 

Prepara intai umplutura:
 

Amesteca laptele cu zaharul si adu-le la punctul de fierbere, ia apoi amestecul de pe foc si toarna-l peste nucile tocate. Incorporeaza apoi stafidele pe care le-ai scurs dupa ce le-ai scos din rom, zaharul vanilinat si coaja rasa de portocala.
 

Pregateste apoi aluatul:

 

Incalzeste putin smantana, adauga un ou si amesteca bine.
 

Presara drojdia peste amestec.
 

Intr-un bol separat pune untul taiat feliute peste faina, cerne 50 de grame de zahar pudra deasupra si un varf de sare, apoi adauga combinatia de drojdie cu smantana si ou deasupra.
 

Framanta-l bine, astfel incat sa obtii un aluat.
 

Imparte-l in patru capatani, iar fiecare bucata inveleste-o intr-o folie, apoi da-le la frigider pentru cel putin 2 ore sau si mai bine, pentru o noapte intreaga.
 

Dupa ce scoti bucatile de aluat de la frigider, framante-le pe fiecare in parte pentru cateva minute.
 

Pe un fund sau pe masa tapetata cu faina intinde-le cu ajutorul unui , astfel incat sa iti rezulte bucati dreptunghiulare de 0,5 centrimetri grosime.
 

Imparte si umplutura in patru parti egale. Imprastie cate o parte de umplutura uniform pe cate o foaie, lasand cate 2 centrimetri neacoperiti, la margine.
 

Pe partile mai scurte, indoaie marginile cate 2-3 centimetri, astfel incat umplutura sa nu poata iesi din interior.
 

Ruleaza aluatul si pune toate bucatile intr-o tava unsa cu unt.
 

Unge rulourile cu un albus de ou si lasa-le sa stea pentru 30 de minute. Dupa aceea intinde deasupra lor restul de albus si lasa-le din nou sa stea inca 30 de minute.
 

Inteapa marginile si partea superioara a rulourilor cu o furculita pentru a impiedica craparea lor.
 

Incalzeste cuptorul la 180 de grade.
 

Da tava cu cozonaci la cuptor si lasa-i sa se coaca pentru aproximativ 40 de minute, iar in 20 de minute nu deschide usa cuptorului.
 

Dupa ce coaja de deasupra are o culoare aurie-maronie, scoate-i din cuptor. Lasa-i sa se raceasca in tava in care i-ai copt.
 

Cum se serveste cozonacul unguresc cu miez de nuca:
 

Dupa ce s-a racit il poti taia felii daca vrei sa il servesti imediat. Daca nu, inveleste-l intr-o folie pentru pastrat alimente si tine-l intr-n loc uscat si rece pana la servire.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului