Cozonac de Paste

#cozonac gabriela cristea #retete gabriela cristea #gabriela cristea

Cum sa prepari cel mai bun cozonac dospit la rece. Reteta Gabrielei Cristea

Cele mai multe retete de cozonac se fac cu dospire la clad. Exista insa si retete mai usoare, cu dospire la rece. Asa este si reteta pe care Gabriela Cristea o prepara an de an, in preajma sarbatorilor. Si iese delicioasa!  

 

Cozonac dospit la rece – ingrediente

  • 530 de grame de faina
  • 120 de mililitri de lapte rece
  • 5 oua
  • 25 de grame de drojdie
  • 150 de grame de unt
  • sare
  • 80 de grame de zahar
  • esenta de rom si vanilie
  • coaja de portocala si lamaie
  • 250 de grame de ciocolata maruntita
  • 400 de grame de nuca maruntita
  • 3 oua
  • 200 de grame de zahar

Cozonac dospit la rece – cum se prepara

Coaja de la o portocala, peste care se adauga 3 oua intregi si 2 galbenusuri se pune intr-un vas incapator. Se adauga apoi in jur de 70 de mililitri lapte rece, 5 grame de sare si zahar. Compozitia se bate bine, iar apoi se adauga faina. Compozitia se amesteca timp de 20 de minute, iar pe parcurs se pune cate putin unt, pana la omogenizarea completa a aluatului. Apoi se lasa la dospit cateva ore bune. Gabriela Cristea marturiseste ca il lasa chiar si peste noapte la frigider. Coca se imparte in patru si fiecare bucata de aluat, umpluta anterior, se pune in cate o forma de cozonaci bine unsa cu ulei.

Pentru umplutura se amesteca trei linguri de cacao cu varf cu 3 oua si cu albusurile ramase de la aluat. Se adauga apoi 50-100 de mililitri de lichior, ciocolata facuta pulbere si, la final, nuca. Se amesteca bine totul, iar crema se imparte in mod egal si se umple fiecare cozonac. Cozonacii se coc timp de 50 de minute la 160 de grade.

Sursa foto: spynews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cozonac-de-paste

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului