Cozonac de Paste

#retete paste #kulich #cozonac #retete cozonac

Kulich, cozonac rusesc

De Pasti, crestinii ortodocsi pregatesc cozonaci , oua, bucate traditionale, pe care le aseaza pe masa in cele trei zile de sarbatoare. De la acest obicei nu fac rabat nici vecinii nostri rusi, care pregatesc cozonac, care poarta numele de kulich si nu are crema, ci doar o glazura, iar in interior, stafide.
 

Ingrediente pentru cozonacul rusesc
 

Aluat

  • 2 pachete de drojdie
  • 0,5 cani apa calda
  • 1,5 cani lapte cald
  • 6,5 cani de faina
  • 4 oua
  • 2 albusuri de ou batute
  • 1 cana de unt, topit
  • 0,5 cani stafide
  • 0,5 lingurita vanilie
  • 0,5 cani miere
  • 0,5 lingurita sare
  • 1 cana zahar
  • 2 linguri de ulei


Glazura
 

  • 1 cana de zahar
  • 0,5 lingurita vanilie
  • 4 linguri de frisca.
     

Cum se prepara cozonacul rusesc
 

Intr-un castron larg dizolva drojdia in apa calda. Adauga laptele cald si 1,5 cani de faina si amesteca pana devine o crema fina.

Acopera bolul si lasa-l pana creste la un volum dublu, pentru aproximativ 3 ore sau chiar mai mult. Dupa ce a crescut, bate aluatul in jos. Adauga si restul de ingrediente, amestecand bine. Incorporeaza si restul de faina, pe rand. Framanta aluatul bine pana cand devine moale si elastic.

Incalzeste cuptorul la nivelul 5. Unge cu grasime, margarina sau ulei doua tavi inalte de cozonac. In interiorul tavii pune si hartie de copt.

Aseaza aluatul in tavi astfel incat sa fie pline in proportie de 2 treimi. Acopera tavile si lasa-le la temperatura camerei pana cresc pana la un volum dublu, pentru cel putin o ora.

Da tavile la cuptor si lasa-le sa se coaca pana coaja are o culoare maro inchis.

Scoate tavile de la cuptor si lasa-le sa se raceasca pentru 10 minute, apoi rastoarna cozonacii pe o plansa.

Combina ingredientele necesare pentru glazura si bate-le pana devin moi.

Atunci cand cozonacii s-au racit, stropeste-i cu glazura.
 

Cum se serveste cozonacul rusesc
 

Se consuma rece, simplu, sau in combinatie cu un pahar de vin.

Daca vrei, poti sa il combini si cu un pahar de lapte.


Pofta buna!

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.