Cozonac de Craciun

#deserturi #cozonac #paste #tsoureki #retete paste #retete cozonac

Tsoureki, cozonacul grecesc de Paste

Tsoureki este cozonacul traditional grecesc care se serveste la marile sarbatori religioase . La greci, tsoureki simbolizeaza invierea lui Cristos, iar acest tip de cozonac se serveste numai in Dumnica Invierii. Acest tip de cozonac este fie rotund, fie impletit si este decorat cu oua rosii sau boboci de trandafir rosu.

Reteta tratidionala a acestui tip de cozonac includea si o esenta speciala, obtinuta din seminte de cirese salbatice, denumita mahlab. In ultimii ani, aceasta esenta a fost inlocuita de vanilie. Tsoureki este si un cadou foarte popular in randul copiilor, care il ofera nasilor, in ziua de Paste. Tsoureki poate fi consumat si dimineata, la micul dejun, alaturi de o ceasca de cafea sau de ceai. Acest cozonac mai poate fi consumat si o felie de branza tare si cu un pahar de lapte rece .

 

Ingrediente pentru cozonacul grecesc

 

  • 12 cesti de faina
  • 3 linguri de drojdie uscata
  • 1 ceasca de unt topit
  • 1 ceasca de zahar
  • 6 oua
  • 1/2 lingura de esenta de vanilie + 2 cesti de apa
  • coaja de la o portocala
  • 1 ceasca de lapte cald
  • 3/4 lingurita de sare
  • un ou batut cu o lingura de apa
  • migdale taiate felii.

 

Cum se prepara cozonacul grecesc

 

Se dizolva drojdia in laptele caldut. Se adaugat cateva linguri de faina pentru a face o pasta. Se acopera si apoi se tine intr-un loc cald sa creasca. Intr-un bol, se amesteca 10 cani de faina cu putina sare si unt topit.

Se fierbe vanilia in doua cesti de apa, apoi se strecoara, iar lichidul se adauga in faina. Apoi se adauga ouale, coaja de la o portocala si alautul in care a fost incorporata drojdia. Pe o suprafata presarata cu faina sau in mixer, se amesteca bine aluatul si se adauga treptat si restul de faina pana devine o coca elastica. Se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca la un loc cald, timp de o ora jumatate.

Dupa ce creste, se aseaza aluatul pe suprafata de lucru si se imparte in mai multe fasii, care se impletesc. La unul dintre capetele cozonacului se aseaza un ou rosu de Paste. Aluatul se aseaza in tava de cuptor tapetata cu unt, se acopera cu un prosop si se lasa sa mai creasca timp de o ora. Dupa ce creste, cozonacul se unge cu ou si se presara pe deasupra migdale si zahar.

Se incalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Cozonacul se coace timp de 30 de minute, sau pana devine galben-maroniu. Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca.

 

Cum se serveste tsoureki, cozonacul grecesc
 

Acest cozonac se consuma in ziua de Paste, cu un pahar de vin rosu. Se mai poate consuma si dimineata, cu cafea sau lapte cald. Feliile de tsoureki se mai pot unge cu unt si apoi se servesc cu dulceata de cirese amare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului