Continuam serialul "Bucatari celebri" si iti prezentam astazi o reteta delicioasa de miniplacinte cu afine, dupa o reteta a indragitei Martha Stewart. Afinele sunt fructele de padure perfecte pentru un desert cald in zilele friguroase de toamna. Sunt pline de vitamine si au o aroma inconfundabila. Sa nu mai vorbim de mirosul dulce-acrisor care iti invaluie bucataria.
Cine este Martha Stewart?
Cu o istorie personala zbuciumata, dar cu o cariera gastronomica mereu pe val, Martha Stewart a fost numita, in 2001, cea mai puternica femeie din lume, de catre ziarul Ladies Home. La ora actuala, este cel mai indragit bucatar al Americii.
Desi este implicata intr-o multime de afaceri independente de domeniul culinar, pasiunea ei ramane gatitul, marturie stand numeroasele carti de bucate lansate (Martha's Stewart Pies&Tarts, Martha Stewart's Quick Cook etc.) si showurile culinare de televiziune pe care le-a moderat (Martha Stewart Living si Martha'S Kithen).
Miniplacinte dulci-acrisoare cu afine
Umplutura
- 750 g afine
- 2 linguri de faina
- 125 g zahar tos
- coaja de lamaie
Aluat (pentru doua miniplacinte)
- 500 g faina
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar tos
- 100 g unt
- 60 ml apa rece
Mod de preparare
Intai trebuie sa prepari aluatul, deoarece este nevoie sa il lasi la frigider pentru o ora. Combina ingredientele pentru aluat si amesteca-le pana cand obtii o compozitie omogena. Asaza aluatul in frigider. Intr-un bol incapator, asaza afinele si presara faina, zahar si coaja de lamaie. Amesteca delicat afinele, astfel incat faina si zaharul sa patrunda uniform printre boabe.
Scoate aluatul si intinde-l pe blatul de lucru, avand grija sa nu il rupi. Ar trebui sa obtii 4 sectiuni egale de aluat. Ia o miniforma pentru placinte si asaz-o pe aluat, apoi decupeaza coca din jurul ei. Repeta procedura si pentru a doua miniplacinta.
Ia bucata de aluat si asaz-o in miniforma, avand grija sa depaseasca usor marginile. Umple aluatul din belsug cu afine, iar deasupra boabelor asaza cate un varf de cutit de unt. Repeta procedura si pentru cea de-a doua placinta.
Acum urmeaza sa acoperi miniplacintele cu afine cu celelalte doua sectiuni de aluat. Decupeaza un cerc in mijlocul lor, pentru a lasa afinele sa respire in cuptor. Asaza aluatul deasupra miniformelor, preseaza usor marginile si introdu-le in frigider pentru jumatate de ora. Cu o pensula inmuiata in apa, umezeste miniplacintele, apoi coace-le pana cand devin aurii.
Sursa foto: marthastewart.com