Cataiful este un desert traditional turcesc, din aceeasi familie cu baclavaua. Se prepara din straturi de taitei foarte fini, insiropati din abundenta. De obicei, se orneaza cu frisca si putin fistic . Ar putea fi un desert excelent, chiar si pentru Pasti!
Eu am schimbat un pic reteta si am schimbat frisca pe o crema racoritoare gen mascarpone , cu fructe, astfel incat sa nu lesini dupa doar doua inghitituri (cataiful este extrem de dulce). In loc sa cumpar o crema mascarpone de la magazin am ales sa incerc o varianta home-made si am amestecat toate ingredientele de mai jos, cele destinate cremei. Odata facuta, crema se pune la frigider pana in momentul ornarii/servirii.
De ce ingrediente ai nevoie:
Pentru crema:
- 200 gr branza de vaci
- un iaurt cremos mic
- 10 lychee din compot taiate fin
- coaja rasa de lamaie
- esenta de rom
Pentru cataif :
- ½ punga de taitei
- o cana de sirop
- 100 gr unt
Pentru sirop:
- o cana de suc de la compotul de lychee
- o cana de apa
- 200 gr de zahar brun
- putina zeama de lamaie (optional).
Cum se prepara:
- Se pune fideaua in tava in care faci cataiful se pun bucate de unt deasupra si se lasa la cuptor 5 minute pana cand untul s-a topit si fideaua are o culoare usor galbuie.
- Se preara siropul foarte simplu: toate ingredientele destinate lui se pun intr-o oala mica si se lasa pe foc 5-10 minute pana cand se topeste zaharul si lichidul incepe sa se ingroase.
- Peste fidea se toarna siropul facut mai devreme si se mai baga la cuptor pentru inca 10-15 minute. Ca sa fii sigura ca se face bine fideaua poti sa o si intorci pe la jumatatea timpului alocat in cuptor.
- Este gata atunci cand fideaua este mai moale, are o culoare aurie si siropul nu mai e chiar asa mult.
Cum se serveste:
- Se scoate din cuptor si se lasa la racit. Dupa 3-4 ore se scoate o bucata de cataif, se orneaza cu crema de fructe facuta mai devreme si eventual cu fructe sau frisca.