Tort cu mere
Ingrediente:
- 500 grame de mere,
- grasime vegetala pentru uns,
- 2 kg de faina,
- o lingurita de praf de copt,
- 1/2 lingurita sare,
- 150 grame unt nesarat topit,
- 240 grame zahar granulat,
- 240 grame sirop de sorg,
- 240 grame lapte integral,
- 2 oua mari batute,
- 240 grame zahar brun,
- 1/2 lingurita nucsoara macinata,
- zahar pudra pentru decor (optional).
Mode de preparare:
Pune merele taiate cubulete intr-o oala si adauga suficienta apa pentru a le acoperi. Fierbe, amestecand ocazional, pana cand merele devin fragede. Pregateste tava de copt, tapetand-o cu ulei si faina, sau cu hartie cerata. Cerne faina, adauga parful de copt si sarea. Intr-un bol mare bate untul cu zaharul granulat pana devine spumos. Adauga laptele si ouala si omogenizeaza. Urmeaza sa adaugi treptat faina, amestecand la viteza mica pana la incorporare completa. Acopera aluatul si lasa-l la racit o ora.
Amesteca zaharul brun in merele gatite pana se dizolva zaharul. Se ia de pe foc si se adauga intr-un blender mixand pana la obtinerea unui piure gros. Daca este prea lichid, il mai poti pune pe foc pentru a mai evapora din apa si apoi mixeaza din nou. Trebuie sa obtii o crema suficient de groasa ca sa stea intre blaturile de tort.
Preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius. Formeaza cinci bile din aluat, intinde cate o foaie din fiecare bila si coace-le separat pana devin aurii. Dupa ce s-au racit urmeaza asamblarea tortului, aplicand cate un strat de crema de mere intre cele cinci blaturi. Lasa-l sa se raceasca si serveste-l tapetat cu zahar pudra.
Tort cu glazura caramel
Ingrediente:
- 600 grame de zahar,
- 240 grame de unt topit,
- 6 oua mari,
- doua lingurite extract de vanilie,
- o lingurita extract de migdale,
- 750 grame faina,
- 240 grame frisca.
Mode de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius si pregateste o tava de copt, tapetand-o cu ulei si faina sau cu hartie pergament. Bate zaharul cu untul timp de 5 minute. Adauga ouale terptat, extractul de vanilie si migdale. Adauga faina treptat, alternand cu frisca si batand bine dupa fiecare etapa. Se pune in tava de copt si se coace timp de o ora si 15 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
Incalzeste 60 grame de zahar intr-o tigaie pana la caramelizare. Separat, incalzeste 300 grame de zahar, 120 grame de unt si 120 grame lapte. Amestea treptat zaharul caramelizat. Se ia de pe foc si sa raceste 20 de minute, amestecand continuu pana cand devine neted si omogen. Folosind o spatula, cu miscari rapide, se glazureaza blatul de tort. Se va servi dupa ce s-a racit complet.