Deserturi

#vin fiert #scortisoara #turta dulce #reteta #craciun #figurine

Figurine de turta dulce

Turta dulce este o adevarata delicatesa in sezonul rece. Mirosul de scortisoara si nucsoara folosite pentru prepararea ei, se potriveste de minune atmosferei de dinaintea Craciunului. La aceasta se potriveste foarte bine un vin fiert.


Ingrediente pentru figurine de turta dulce

 

  1. Pentru aluat:
  • 4 oua
  • 470 de grame de miere
  • 470 de grame faina
  • 4 linguri de zahar
  • 1/3 lingurita de bicarbonat
  • lingurita jumate de scortisoara
  • lingurita cuisoare macinate
  • lingurita nucsoara
  • 1 si 1/2 linguri de rom
  • 1 si 1/2 linguri de ulei
  • 1 si 1/2 pahare de nuci, migdale sau alune

2. Pentru ornat:

  • 150g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat /esenta de vanilie
  • 2-3 linguri de apa
  • colorant alimentar/cacao
  • bomboane pentru prajituri argintii/colorate (dupa preferinta)

 


Cum se prepara figurinele de turta dulce
 

Aluatul:

Se bat ouale intregi pana devin foarte spumoase, apoi se adauga incet zaharul si bicarbonatul.

Mierea se pune intr-o cratita si se bate pana devine pufoasa si moale, apoi se pune putin pe foc pentru a se incalzi. Nu pune peste compozitie firebinte deoarece ouale se vor separa.

Se toarna peste compoziatia cu ou si se amesteca bine.

Se adauga scortisoara, nucsoarele, nucile alunele sau migdalele, romul si uleiul si se amesteca pana se incorporeaza bine.

Se adauga apoi treptat faina.

Se lasa aluatul sa se „racoreasca” timp de 2 ore la frigider.

Se intinde aluatul intr-o foaie de circa 2 cm.

Decupeaza apoi cu diferite forme de omuleti, stelute, braduti, luna, floricele sau inimioare si pune-le intr-o tava in care ai pus in prealabil foaie de pergament.

Tava se baga la cumptor pana se rumeneste.

Cand sunt coapte, le poti scoate pe un platou sa se raceasca (incerca cu o scobitoare sa vezi daca s-au copt, daca aluatul nu se lipeste de scobitoare este coapta, daca se lipseste inseamna ca mai trebuie lasata la cuptor cateva minute).

2. Glazura:

Se amesteca bine zaharul pudra, vanilia si apa, apoi se separa in mai multe castroane, in functie de cate culori vrei sa faci.

Se adauga colorant alimentar (1-2 picaturi sunte de ajuns) sau 1, 2 linguri de cacao si se amesteca pana se omogenizeaza.

3. Ornarea:

Pentru ornare, se face o mica gaura prin care sa treci o ata mai groasa cu ajutorul careia sa prinzi figurina in pom.

Foloseste o pensula subtire pentru a pune glazura pe turta, creand modelul dorit si imprastie apoi bomboanele.

Asteapta sa se intareasca glazura, apoi sunt gata pentru a fi servite.

 

Cum se servesc figurinele de turta dulce

 

Figurinele pot fi puse pe un platou sau se poti atarna chiar in bradul de Craciun pe post de ornamente.

Le poti servi cu vin fiert.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete