Deserturi

#desert #crema de zahar ars #blat #expert acasa.ro #desert de vara

Gateste cu Oana: Cum sa faci crema de zahar ars cu blat de tort

Crema de zahar ars poate fi un desert racoritor pe timp de vara sau un dulce pufos pe timp de iarna. Eu am adaugat la reteta clasica de crema de zahar ars (care apare in genericul din video), si compozitia unui blat de tort, care se va insiropa la sfarsit din siropul dulce lasat de crema.


Timp de preparare: circa 30 – 45 de minute

Portii: peste 10

Dar sa o luam pe rand.

Ingrediente pentru crema de zahar ars:

  • 5 oua,
  • un litru de lapte,
  • 500 de grame zahar (sau mai putin, in functie de cat de dulce va doriti crema),
  • 2 pliculete zahar vanilat,
  • coaja de la o lamaie,
  • putin rom,
  • un varf de sare.

Sfat: Alegeti cu grija vasul in care faceti crema pentru ca apoi il veti rasturna cu totul intr-o tava/farfurie/platou si ar fi bine sa aiba forme comune (platoul cu cratita, pentru ca rasturnati cu totul).

Mod de preparare:

Topiti zaharul (circa jumatate din cat ati pregatit) intr-o cratita cu fund gros si amestecati continuu. La un moment dat va face cocoloase mari pe care trebuie sa aveti rabdarea sa le pisati cu dosul lingurei si sa asteptati pana se topeste. Cand zaharul este topit, luati cratita de manere si prelingeti acel lichid de zahar topit si caramelizat pe peretii vasului. Aceasta operatiune dureaza minim 10 minute si o sa va doara mana de la atata amestecat…)

Intre timp puneti intr-un castron un litru de lapte si bateti acolo, pe rand, cele 5 oua, cu zaharul ramas, cu coaja de lamaie, putina sare si romul. Zaharulvanilat il puteti pune ori ambele pliculete in lapte, ori unul in zaharul pus la caramelizat si unul in lapte. Rasturnati aceasta compozitie peste zaharul din cratita si dati-l apoi in cuptorul incins in prealabil.

Lasati in cuptor timp de 15 minute.

Ingrediente pentru blatul pentru crema de zahar ars:

  • 5 oua,
  • 200 grame zahar (am pus brun),
  • 300 g faina (eu am folosit inclusiv la acest blat faina integrala 7 Spice de care sunt foarte multumita si e foarte sanatoasa- de aceea culoarea compozitiei este mai inchisa),
  • un varf de sare,
  • un pliculet de zahar vanilat si orice aroma doriti (rom, coaja de la lamaie, etc).

Mod de preparare:

Bateti bine aceste ingrediente (se poate foarte bine cu mixerul) si le adaugati in crema de zahar ars scoasa din cuptor si aproape gata. Mai lasati in cuptor inca 15 minute sau pana blatul a capatat consistenta. il puteti incerca ca la orice prajitura, cu o scobitoare.

Partea interesanta la crema de zahar ars cu blat de tort este ca blatul care se afla deasupra in cratita va ajunge de fapt sa fie ultimul ca strat. Cand scoateti cratita din cuptor, dupa ce s-a racit putin rasturnati intr-un vas de marimea ei, astfel incat blatul sa fie dedesupt iar crema deasupra. Atentie! Zeama care s-a lasat este fierbinte si lipicioasa, deci faceti aceasta operatiune deasupra chiuvetei daca puteti.

Eu am avut noroc cu vasul din imagine ca are drept capac un vas de yena si am putut lasa in el crema de zahar ars. Estetic nu este prea frumos la rasturnare, dar daca este compacta datorita blatului crema va fi delicioasa.

Pofta buna!

 

Oana Grecea, Ganduri si Bucatareala
PS: Mai multe ganduri, impresii si sfaturi pe Facebook

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete