Deserturi

#mucenici muntenesti #mucenici

Mucenici muntenesti rapizi si deliciosi

Denumirea preparatului "mucenici" vine de la numele celor 40 de mucenici ucisi in vremea imparatului Licinius pentru ca nu voiau sa renunte la crestinism. Traditia preparatului este una straveche reprezentand o ofranda adusa jertfei mucenicilor. In timp, preparatul a capatat si o semnificatie secundara, mucenicii marcand si inceputul noului an agricol.

 

In functie de zona, pe langa denumirea de mucenici, acestia mai sunt numiti si macinici, sfinti, sfintisori, brandusi sau barndusei. Mucenicii muntenesti sunt realizati din aluat, avand forma de 8, fiind mai mici decat cei moldovenesti care sunt asemenea unor colaci. O alta difereta intre cele doua tipuri de mucenici este ca cei muntenesti se fierb si se fac cu o zeama aromata si delicioasa, iar cei moldovenesti se coc si se ung cu miere si nuca.

Reteta mucenici este una usoara mai ales daca ai la indemana mucenicii de la Paste Baneasa deja preparati. Iata mai jos retata delicioasa realizata de Jamila Cuisine.

Pentru 8 portii veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 400 g mucenici Baneasa
  • 200 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 2 batoane scortisoara
  • 1 esenta rom
  • 1 pastaie vanilie
  • putina sare
  • coaja de la o portocala
  • coaja de la o lamaie

Pentru inceput, se pune la fiert o cantitate de 3 litri de apa in care se adauga pastaia de vanilie taiata pe lungime, cele 2 batoane de scortisoara si putina sare dupa gust. Daca nu aveti pasta de vanilie o puteti inlocui cu zahar vanilat sau esenta de vanilie, doar ca le veti adauga la final. Cand apa a ajuns la punctul de fierbere, dati focul mai mic si adaugati cele 400 g de mucenici Baneasa. Acestia trebuie lasati sa fiarba timp de aproximativ 8 minute sau pana cand se vor ridica la suprafata, iar datorita ingredientelor de calitate acestia nu se vor destrama in timpul fierberii. Ei trebuie sa ramana usor aldente pentru ca vor sta in lichidul fierbinte si vor continua sa se gateasca. Peste mucenicii fierti se adauga 200 g zahar, coaja de lamaie si coaja de portocala, esenta de rom si cateva linguri de nuca macinata. Se pune capacul si se lasa astfel timp de o ora pentru ca toate aromele sa se infuzeze. La final mucenicii se servesc cu nuca macinata deasupra si scortisoara, in functie de preferinte.

Aceasta reteta de mucenici este reteta copilariei, cea pe care o pregatea mama sau bunica, fiind foarte usor de realizat si foarte gustoasa. Pofta buna!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului