Deserturi

#dovleac #placinta #reteta #culinar

Placinta cu dovleac

Dovleacul se afla in plin sezon si peste tot in casele oamenilor miroase a placinta . Iata asadar, o placinta traditionala de dovleac, care cu siguranta va fi apreciata de toti membrii familiei.

De ce ingrediente ai nevoie:

Pentru aluat:

  • 1 kg faina;
  • un plic de drojdie;
  • 3 oua ;
  • 1-2 plicuri zahar vanilat ;
  • Coaja rasa de la o lamaie;
  • 200 g unt/ margarina topita;
  • 3 lingurite zahar;
  • Un praf de sare;
  • Apa.
Pentru umplutura :
  • 1 kg dovleac ras;
  • Scortisoara;
  • Zahar, dupa gust;
  • Esenta de vanilie;
  • Coaja rasa de la o de portocala;
  • Coaja rasa de la o jumatate de lamaie;
  • Un praf de sare.

Cum se prepara:

Aluatul:
  • Cerne faina si pune-o intr-un castron incapator;
  • Fa un crater cu ajutorul mainii si pune in el zaharul, sarea, drojdia, coaja de lamaie si untul topit si amesteca bine compozitia;
  • Adauga apoi ouale si framanta foarte bine aluatul;
  • Adauga treptat apa calduta pana obtii un aluat omogen;
  • Lasa-l la dospit aproximativ 30 min.
Umplutura:
  • Dovleacul ras, prin razatoarea mare, se pune la calit cu o lingurita de unt;
  • Cand a scazut si s-a evaporat zeama, adauga un praf de sare, zahar dupa gust, coaja de lamaie si cea de portocala si mai lasa-l 1-2 minute la foc mic, amestecand continuu sa nu se lipeasca;
  • Se ia umplutura dupa foc si se lasa la racit, apoi se adauga scortisoara si esenta de vanilie, tot dupa gust;
  • Unge o tava mai mare cu unt;
  • Aluatul crescut, se imparte in doua bucati egale si se intind doua foi, de aproximativ 1 cm grosime;
  • Se aseaza prima foaie in tava, astfel incat sa-i acopere si marginile;
  • Se pune umplutura de dovleac si se niveleaza bine;
  • Se adauga apoi a doua foaie, avand grija sa lipesti marginile celor doua foi; daca doresti, cu ajutorul degetelor, poti face din aluat;
  • Placinta rezultata, se inteapa din loc in loc cu o furculita, pentru a nu se umfla;
  • Se introduce la cuptorul preincalzit la 180oC, foc moderat si se lasa pana cand blatul prinde o culoare aurie(aproximativ 30-40 minute);
Cum se serveste:
  • Placinta se taie felii egale si se serveste rece. Pe deasupra se presara in ploaie zahar pudra, pentru decor.

    Citeste si

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare