Ingrediente pentru placinta cu inghetata si afine
Pentru blat
- 1 1/2 cani migdale feliate
- 2 linguri zahar brun
- 1/2 lingurita sare kosher
- 3 linguri unt nesarat, topit
Pentru sosul de coacaze
- 3 cani coacaze
- 1/3 cana zahar
- 1 lingurita amidon de porumb
- 1/4 lingurita sare kosher
- 1 coaja rasa de lamaie
- 2 lingurite zeama proaspat stoarsa de lamaie
- un varf de lingurita de nucsoara
- 1 lingura apa
Pentru asamblare
- 300 g inghetata de vanilie
- 3/4 cana din sosul de coacaze, racit
- 1/2 cana smantana pentru frisca
- 1/2 cana frica lichida
- 1 lingura zahar
- tablespoon sugar
- 2 cani coacaze proaspete
Cum se prepara placinta cu inghetata si afine
Blatul
Preincalzeste cuptorul la 180oC.
In robotul de bucatarie adauga migdalele, zaharul si sarea si mixeaza-le bine pana cand migdalele se sfarama foarte bine. Incorporeaza apoi untul topit. Toarna blatul intr-o tava detasabila pentru tort, si preseaza-l cu ajutorul degetelor. Coace blatul timp de 8-12 minute, sau pana cand devine auriu. Lasa-l sa se raceasca pe un blat pe un gratar, pana ajunge la temperatura camerei apoi tine-l la frigider pana cand urmeaza sa il folosesti. Avantajul acestui blat este ca il poti prepara cu o zi inainte de a asambla parjitura.
Sosul de afine
Intr-o sosiera adauga afinele, zaharul, amidonul, sarea si amesteca bine. Adauga apoi si zeama de lamaie, coaja de lamaie apa si nucsoare. Amesteca din nou pentru a se omogeniza.
Pune oala sosiera pe aragas si fierbe sosul pana cand se ingroasa iar amidonul este bine gatit. Lasa sosul obtinut sa se raceasca foarte bine inainte se a-l folosi. Ideal este sa il tii la frigider o ora pentru a se raci foarte bine.
Asamblare
Pune ingheteata intr-un castron si las-o la frigider timp de 30 de minute. Astfel va deveni maleabila. Adauga inghetata peste blat si intinde-o foarte bine. Formeaza pe margini un mic baraj care sa sustina sosul de coacaze. Toarna sosul de coacaze (nu inainte de a pastra 3/4 cana din acesta). Acopera cu folie alimentara si da placinta la congelator pana cand ingheata complet.
Intre timp amesteca fricsca lichida cu smantana si zaharul, pana devine usor pufoasa. Nu trebuie sa obtii o frisca ci o crema pufoasa. Toarna crema peste placinta, in momentul servirii, si adauga afinele peste aceasta.
Cum se serveste placinta cu inghetata si afine
Serveste placinta cu o lingura de sos de afine, fierbinte. Merge de minune alaturi de un pahar de sampanie rece.
Sursa foto: recipehearth.com