Deserturi

#tort cocos #tort caramel #tort #retete tort

Tort cu blat de cocos si crema caramel pentru Sfantul Andrei

Au mai ramas doar cateva zile pana la Sfantul Andrei! Iata o reteta delicioasa de tort pe care o poti prepara de Sfantul Andrei, pentru a-i face o surpriza cuiva drag sau pentru a-ti intampina musafrii cu un desert de exceptie!

Ingrediente pentru tortul cu blat de cocos si crema caramel

Pentru blat

  • 8 oua mari
  • 200 g zahar
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
  • 100 g faina
  • 100 g amidon
  • 1 lingura praf de copt
  • 100 g unt topit
  • sare

Pentru sirop

  • 150 ml lapte
  • 1 lingura zahar vanilat (pudra)

Pentru crema caramel

  • 300 g zahar
  • 600 ml smantana pentru frisca
  • 150 g unt
  • 375 g mascarpone
  • 1 intaritor de frisca (daca este necesar)
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare

Pentru glazura

  • 400g zahar
  • 2 pahare cu lapte
  • 50g unt
  • esenta de vanilie

Cum se prepara tortul cu blat de cocos si crema caramel

Preincalzeste cuptorul la 170oC si tapeteaza o tava cu hartie de copt.

Separa albusurile de galbenusuri. Intr-un castron incapator adauga albusurile si aproximativ 1/2 lingurita de sare si cu ajutorul mixerului, bate-le pana ontii o spuma tare. Incorporeaza apoi 100g de zahar, treptat, amestecand la viteza maxima.

Separat, in alt bol mixeaza bine galbenusurile cu un praf de sare apoi adauga restul de zahar. Amesteca foarte bine pana cand zaharul se topeste si obtii o spuma fina.

Separat, intr-un bol incapator amesteca faina, cu praful de copt si amidonul. Amestecul peste galbenusuri si amesteca usor. La final adauga nuca de cocos. Dupa ce s-a incorporat bine in compozitie, adauga 1/3 din compozitia de albu, amestecand usor cu ajutorul unei spatule, folosind miscari circulare. In acest fel aerul din albus nu se va pierde, iar blatul va iesi pufos. Procedeaza la fel cu restul de albus.

Toarna compozita in tava pregatita si coace-l timp de aproximativ 30 de minute. Cand este gata lasa-l sa se raceasca.

Intre timp prepara crema. Pune zaharul la caramelizat. Cand acesta s-a topit complet si are o culoare aurie (atentie sa nu il arzi!), adauga 300 ml de frisca lichida si amesteca continuu pana obtii o compozitie omogena.

Cand incepe sa se ingroase adauga untul. Fierbe caramelul obtinut pana ajunge la consistenta dorita apoi lasa-l sa se raceasca, pana ajunge la temperatura camerei. Cand s-a racit complet, adauga crema mascarpone si un praf de sare si amesteca foarte bine cu ajutorul mizerului.

Separat, intr-un alt bol se bate frisca bine si se adauga intaritorul de frisca. Incorporeaza frisca in crema preparata anterior.

Taie blatul in trei bucati egale si insiropeaza-l cu laptele caldut in care ai topit un plic de zahar vanilat. Imparte crema in trei parti egale. Adauga primul strat de crema pe primul blat, acopera cu cel de-al doilea blat si adauga si cel de-al doilea strat de crema iar la final adauga ultima bucata de blat. Toarna restul de crema deasupra si inveleste tortul complet, in aceasta. Lasa tortul la frigider minim trei ore.

Intre timp prepara glazura. Topeste zaharul intr-o craticioara pentru sosuri. Cand devine auriu adauga laptele. Mixeaza pana obtii o compozitie omogena apoi incorporeaza untul, amestecand foarte bine. Lasa glazura sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a o turna peste tort.

Sursa foto: pinterest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului