Deserturi

# alegere zahar # tipuri de zahar #zahar #crema de zahar ars

Zahar alb, zahar brun sau zahar brut? Descopera eroul care salveaza dulciurile

Iubim gustul delicios al ciocolatei, prajiturilor sau biscuitilor si vedem fiecare desert ca pe o frumoasa poveste cu final fericit. Insa, ca-n fiecare poveste, si a noastra are un personaj pozitiv si unul negativ. Intamplator, cele doua personaje sunt frati, ambii avand aceeasi putere: de a indulci. Doar ca unul isi foloseste puterile in interesul binelui, pe cand celalalt nu.

Personajul nostru pozitiv este zaharul brut, iar fratele sau este zaharul alb.

Desi provin din aceeasi mama - trestia de zahar, cel alb s-a indepartat mult de calitatile mamei sale prin toate procesele de prelucrare prin care a trecut. Trestia de zahar este formata din 76% apa, 15-18% zaharoza, 4-5% pulpa şi 2-3% elemente fara zahar. Prin rafinare, zaharul alb isi pierde toti nutrienţii si furnizeaza organismului doar asa-numitele calorii-goale. Zaharul brut, insa, pe langa zaharoza, contine un sirop de culoare brun inchis, cu miros de cafea caracteristic si gust dulce-amarui, bogat in vitamine, fosfor si saruri minerale, numit melasa. Aceasta este indepartata in etapele suplimentare ale procesului tehnologic de obtinere a zaharului alb.

Povestitorii specialisti de la Institutul de Cercetare Linus Pauling spun ca o lingurita de zahar brut contine 4 miligrame de calciu si 6 miligrame de alte minerale - adica aproximativ 0,1% din aportul zilnic recomandat.

Asa ca tine minte! Ce il recomanda pe eroul nostru, zaharul brut, este pastrarea sufletului bun, adica a melasei!

Sa iti mai zicem ca personajul nostru pozitiv, zaharul brut, este bun si cu copiii? Cei mai multi specialisti i-au atras atentia fratelui rau sa nu stea prea mult aproape de copii, mai curand in vizite moderate, zaharul brut fiind cel mai indicat sa fie prezent in alimentatia celor mici.

Crema de zahar ars – o reteta de poveste

In final, sa iti spun o poveste cu final fericit cu eroul nostru: Crema de zahar ars. Pentru a o povesti, ai nevoie de: 1L lapte, 8 oua, 350g zahar brut, 1 plic cu zahar vanilinat si 1 esenta de rom.

Pune 150g zahar brut intr-o cratita inalta si lasa pe foc pana cand se topeste. Apoi ia cratita de pe foc si invarte-o, astfel incat sa tapetezi peretii cratitei cu acest caramel. Intr-un alt vas bate ouale spuma, iar peste ele adauga treptat 200g zahar brut, zaharul vanilinat si laptele. Continua sa amesteci si adauga apoi si esenta de rom. Intregul amestec il torni in cratita tapetata cu caramel. Vasul se pune intr-o tava mai inalta umpluta cu apa fierbinte. Crema de zahar ars se pune in bain-marie. Crema se introduce pentru o ora si jumatate la cuptorul incins in prealabil la 160 grade. Verifica sa se rumeneasca. O scoti din cuptor, o lasi sa se raceasca cam doua ore si apoi te poti bucura de rezultat!

Astfel, reteta de crema de zahar ars, cu ingredientul nostru minune, este mai benefica pentru tine, decat daca ai folosi zahar alb. Nutrienţii raman intacti si, in plus, gustul va fi mult mai bun, deoarece zaharul brut are o aroma mai pronuntata de caramel.

Si am incalecat pe-o sa si ti-am spus povestea zaharului asa!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare