Dulceturi & Conserve

#conopida murata # retete muraturi #conopida #muraturi

Cum sa prepari cea mai buna conopida murata pentru iarna

Toamna este momentul in care se pun muraturile pentru iarna. Gospodinele sunt mai mereu in bucatarie, preparand cele mai savuroase conserve de care intreaga familie se va bucura pana la venirea primaverii.

Daca iti place conopida, atunci ce ai spune de cateva borcane pline de conopida murata, crocanta si delicioasa pe care sa o asezonezi preparatelor specifice sezonului rece? Iata cat de usor se prepara:

Ingrediente:

  • 1 capatamana mare de conopida
  • o bucata de hrean
  • 1 ardei iute
  • 6 catei de usturoi
  • 1 morcov
  • 2-3 maciulii de marar usca+
  • 4 boabe de ienibahar
  • 10-15 boabe de piper

Pentru saramura:

  • sare de muraturi
  • apa
  • otet

Cum se prepara

Incepe prin a pregati legumele. Curata conopida de frunze si desfa-o in buchetele mici. Spala apoi hreanul si morcovul si curata-le de coaja. Taie hreanul betisoare mici, iar morcovul rondele. Curata si usturoiul si spala-l bine. Spala apoi si ardeiul iute si maciuliile de marar.

Preateste un borcan mare, incapator pentru a pune muraturile. Acesta trebuie sa fie bine spalat. Incepe prin a adauga cateva betisoare de hrean, si jumatate din urmatoarele ingrediente: foi de dafin, piper, ienibahar si usturoi. Din loc in loc, pe marginea borcanului, adauga cate o rondea de morcovi. Poti sa pui morcovul si printre conopida, insa aspectul va fi mai placut daca pui morcovii la vedere.

Adauga apoi jumatate din cantitatea de conopida, iar la mijloc pune o maciulie de marar si ardeiul iute. Continua sa adaugi restul de conopida, pana se umple borcanul, iar la final adauga restul condimentelor ramase.  

Prepara apoi saramura. Pentru fiecare litru de apa ai nevoie de 20g de sare spaeciala pentru muraturi si de o lingura de otet simplu. Adauga ingredientele in oala, impreuna cu 2-3 frunze de foi de dafin, 2-3 boabe de ienibahar si cateva boabe de piper si lasa totul sa dea in cateva clocote (aproximativ doua minute). Stinge focul si lasa saramura timp de 5 minute sa se odihneasca. Adaug-o apoi treptat peste conopida, pana cand aceasta este complet acoperita cu saramura. Daca ti-a mai ramas saramura, nu o arunca, Este posibil ca in urmatoarele zile sa ai nevoie sa mai adaugi zeama, pe masura ce legumele vor “inghiti” din zeama din borcan.

Leaga borcanele cu celofan si sfoara pentru a nu permite aerului sa patrunda in borcan. Dupa aproximativ patru saptamani te vei putea bucura de conopida murata.

Sursa foto: pexels.com

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare