Ingrediente pentru dulceata de afine
- 1 kg afine
- 700 g zahar
- 1 lamaie
- un praf scortisoara
Cum se prepara dulceata de afine
Spala fructele bine si indeparteaza coditele. Adauga-le intr-o oala nonaderenta (sau una speciala pentru prepararea dulceturilor), impreuna cu zaharul, coaja rasa de la lamaie si zeama de lamaie.
Pune oala pe foc si lasa dulceata sa fiarba la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecand din cand in cand. Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de dulceata pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca dulceata este gata.
Daca dulceata de afine este gata, adauga scortisoara, amesteca bine si stinge focul.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fudul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida si steriliza fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Poti pastra dulceata in camara timp de un an.
Cum se serveste dulceata de afine
Dulceata de afin poate fi servita la micul dejun, pe paine prajita cu unt sau o poti folosi la prepararea deserturilor.
Sursa foto: pastrystar.com