Dulceturi & Conserve

#varza murata #muraturi #varza

Cum se pune corect varza la murat. Asa procedau bunicii nostri

Dupa jumatatea lunii octombrie, pana la inceputul lunii noiembrie, gospodinele pun varza la murat. Insa, pentru a prepara o varza gustoasa, care sa fie crocanta si numai buna pentu preparat sarmale de Craciun, trebuie sa stii cateva trucuri simple. Iata cum se pune varza la murat pentru a o savura pe tot parcursul iernii.

 

Ingrediente:

  • 20 verze albe de marime medie
  • 6 radacini de hrean
  • 8 crengute uscate de marar
  • 1 stiulete mare de porumb
  • sare grunjoasa mare

Verzele se spala bine, apoi se indeparteaza primul rand de frunze si se face o gaura in cotor, care se umple cu sare (numara si noteaza nr de linguri de sare folosite). Lasa-le sa stea asa pana prepari restul de ingrediente.

Curata boabele de porumb de pe stiulete. Spala bine mararul, hreanul si porumbul. Curata hreanul de coaja si taie-l in sferturi, pe lungime.  

Intr-un butoi curat adauga 2 crengute de marar, cateva fire de hrean si jumatate din cantitatea de porumb. Asaja apoi verzele cu cotorul in sus. cand ai ajuns la jumatatea borcanului mai adauga jumatate din cantitatea de hrean si marar ramase. Continua sa adaugi varza pana a umplerea butoiului, iar al afinal adauga mararul, hreanul si porumbul ramase.  

Lasa varza sa stea asa timp de 24 de ore, apoi umple butoiul cu apa si noteaza cati litri ai folosit. Cantitatea de sare trebuie sa fie de 1 lingura la un litru de apa. Daca a intrat mai multa apa decat sarea pusa in cotoarele verzelor, mai completeaza pana ajungi la suma necesara.

Astupa butoiul si lasa-l la temperatura camerei timp de o saptamana.

Sfat! Pentru ca varza sa nu se strice, in prima saptamana va trebuie sa o pritocesti zilnic. Adica, sa o aerisesti cu ajutorul unui furtun in care suflii cu putere. Dupa acest interval poti muta varza in beci, in camara sau pe balcon.

Sursa foto:  bucataras.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului