Caisele sunt unele dintre cele mai gustoase fructe. Din ele poti obtine dulceturi si gemuri aromate. Dulceata de caise este potrivita pentru diverse prajituri si ca umplutura pentru clatite.
Ingrediente pentru dulceata de caise
- 2 kilograme de caise
- 1 kilogram zahar
- 750 ml apa
- o lamaie
- un baton de vanilie.
Cum se prepara dulceata de caise
Pentru dulceata de caise alege fructe coapte. Curata caisele de pielita si tine-le in apa rece timp de o ora. Scoate samburii caiselor cu ajutorul unui betisor. Pune zaharul la dizolvat in apa calduta. Cand zaharul s-a dizolvat pune cratita pe foc. Lasa siropul la fiert pana se leaga bine.
Cand siropul este bine legat , adauga caisele. Lasa-le sa dea in 2-3 clocote. Da la o parte cratita de pe foc si las-o sa se linisteasca timp de 15- 20 de minute. Dupa 20 de minute pune dulceata din nou la fiert.
Adauga lamaia taiata rondele si batonul de vanilie. Mai fierbe timp de 5 - 10 minute. Cand e gata, stinge focul si lasa dulceata sa se raceasca. Dupa ce se raceste, pune dulceata in borcane pe care le depozitezi intr-un loc racoros.
Cum se serveste dulceata de caise
Dulceata de caise se serveste ca atare sau ca umplutura pentru diverse prajituri.