Ingrediente pentru dulceata de cirese amare
- 2 kg cirese amare
- 2 kg zahar
- sucul de la o jumatate de lamaie
Cum se prepara dulceata de cirese amare
Spala ciresele, indeparteaza codita si scoate-le samburii. Pune-le in oala in care urmeaza sa fierbi dulceata si adauga zaharul peste acestea. Acopera vasul si lasa-le sa stea doua ore la temperatura camerei apoi pune-le la frigider peste noapte.
A doua zi pune oala pe aragaz, la foc iute si amesteca din cand in cand. Cand dulceata incepe sa se lege da focul la minim si lasa duceata sa fiarba. Atentie, cu ajutorul unei linguri aduna spuna care se formeaza in timp ce fierb fructele. Lasa dulceata sa fiarba pana cand zeama scade la jumatate.
Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de dulceata pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca dulceata este gata.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Poti pastra dulceata in camara timp de un an.
Cum se serveste dulceata de cirese amare
Dulceata de cirese amare poate fi servita la micul dejun, pe paine prajita cu unt sau o poti folosi la prepararea prajiturilor. Poate fi folosita cu succes si ca umplutura pentru diverse fursecuri sau ca topping alaturi de preparate precum inghetata de vanilie, crema de zahar ars, sau orez cu lapte.
Sursa foto: zastavki.com