Ingrediente:
- 2 kg gogosari
- 1 kg varza alba
- 1 kg varza rosie
- 300g morcovi
- 1 radacina telina, cu tot cu frunze
- 1 conopida
- putin hrean
- 1/2 lingurita sare pentru muraturi
- 500 ml otet
- 1 litru apa
- 2 linguri sare de muraturi(cam 50 g)
- 1 plic condimente pentru muraturi
- 2-3 foi de dafin
- 100 g zahar
- 4 borcane de un litru
Cum se prepara
Spala foarte bine gogosarii. Cu ajutorul unui cutit decupeaza cate un capacel in jurul cotorului si indeparteaza cu grija semintele. Pune gogosarii spalati si curatati intr-un castron.
Spala apoi restul legumelor. Toaca varza fideluta si adaug-o intr-un vas incapator. Adauga o jumatate de lingurita de sare si amesteca bine.
Da prin razatoarea mare morcovii si telina. Adauga-le peste varza si amesteca.
Lasa totul sa stea timp de 15-20 de minute pentru ca sarea sa patrunda in legume.Intre timp pregateste borvanele pentru a pune gogosarii in ele. Acestea terebuie sa fie curate si sa aiba capace cu inchidere ermetica.
Scurge apoi zeama pe care legumele si-o lasa si umple fiecare gogosar cu continutul obtinut.
Imparte frunzele de telina in cele patru borcane, adauga cateva rondele sau betigase de hrean in fiecare si apoi asaza gogosarii umpluti in acestea. Umple spatiile dintre gogosari cu buchetele de conopida. Maiadauga frunze de telina si hrean printre acestia.
Pune apa si otetul intr-o oala, la fiert. Adauga peste aceasta cele doua linguri de sare, zaharul, condimentele si foile de dafin. Lasa totul sa clocoteasca timp de doua-trei minute, apoi stinge focul.
Asaza sub borcane lama unui cutit sau manere de linguri ori furculite, pentru a preveni spargerea acestora din cauza caldurii. Toarna, treptat, zeama fierbinete in borcane. Misca usor borcanele, pe masura ce torni zeama, astfel incat aceasta sa patrunda printre spatiile dintre legume. La final infileteaza bine capacele si asaza bornanele pe un pat de paturi. Inveleste-le apoi cu paturi si lasa-le sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei. Le poti tine astfel timp de cateva zile. In acest fel borcanele se sterilizeaza fara a fi necesar sa le fierbi.
Asaza-le apoi in camara si bucura-te de aroma acestora in zilele de iarna.