Dulceturi & Conserve

#gogosari umpluti #gogosari in otet #reteta gogosari #camara de iarna #gogosari murati #conserve

Gogosari umpluti cu varza, in otet! O reteta delicioasa pentru camara de iarna

Cine nu adora muraturile in zilele de iarna. Fie in otet, fie in saramura, acestea nu lipsesc din nicio camara. Insa, o reteta pe care toata lumea o adora este cea de gogosari umpluti cu varza, in otet. Sunt usor de preparat si te poti bucura toata iarna de muraturi delicioase.

Ingrediente:

  • 2 kg gogosari
  • 1 kg varza alba
  • 1 kg varza rosie
  • 300g morcovi
  • 1 radacina telina, cu tot cu frunze
  • 1 conopida
  • putin hrean
  • 1/2 lingurita sare pentru muraturi
  • 500 ml otet
  • 1 litru apa
  • 2 linguri sare de muraturi(cam 50 g)
  • 1 plic condimente pentru muraturi
  • 2-3 foi de dafin
  • 100 g zahar
  • 4 borcane de un litru

Cum se prepara

Spala foarte bine gogosarii. Cu ajutorul unui cutit decupeaza cate un capacel in jurul cotorului si indeparteaza cu grija semintele. Pune gogosarii spalati si curatati intr-un castron.

Spala apoi restul legumelor. Toaca varza fideluta si adaug-o intr-un vas incapator. Adauga o jumatate de lingurita de sare si amesteca bine.

Da prin razatoarea mare morcovii si telina. Adauga-le peste varza si amesteca.

Lasa totul sa stea timp de 15-20 de minute pentru ca sarea sa patrunda in legume.Intre timp pregateste borvanele pentru a pune gogosarii in ele. Acestea terebuie sa fie curate si sa aiba capace cu inchidere ermetica.

Scurge apoi zeama pe care legumele si-o lasa si umple fiecare gogosar cu continutul obtinut.

Imparte frunzele de telina in cele patru borcane, adauga cateva rondele sau betigase de hrean in fiecare si apoi asaza gogosarii umpluti in acestea. Umple spatiile dintre gogosari cu buchetele de conopida. Maiadauga frunze de telina si hrean printre acestia.

Pune apa si otetul intr-o oala, la fiert. Adauga peste aceasta cele doua linguri de sare, zaharul, condimentele si foile de dafin. Lasa totul sa clocoteasca timp de doua-trei minute, apoi stinge focul. 

Asaza sub borcane lama unui cutit sau manere de linguri ori furculite, pentru a preveni spargerea acestora din cauza caldurii. Toarna, treptat, zeama fierbinete in borcane. Misca usor borcanele, pe masura ce torni zeama, astfel incat aceasta sa patrunda printre spatiile dintre legume. La final infileteaza bine capacele si asaza bornanele pe un pat de paturi. Inveleste-le apoi cu paturi si lasa-le sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei. Le poti tine astfel timp de cateva zile. In acest fel borcanele se sterilizeaza fara a fi necesar sa le fierbi.

Asaza-le apoi in camara si bucura-te de aroma acestora in zilele de iarna.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.