Vei avea nevoie de:
- 1 kg de gutui
- 200 ml de apa
- 1 kg de zahar
- sucul de la 1 lamaie\
- in functie de preferintele tale, poti adauga: scortisoara, anason, cardamom
Cum sa il prepari:
Iei o cratita incapatoare o curati bine, dupa care se pune la fiert apa, impreuna cu zaharul. Dupa 10-15 minute trebuie sa se formeze un sirop usor vascos, dar bine omogenizat.
Trebuie sa speli bine gutuile, astfel incat dupa ce termini cu ele sa nu mai ramana nici o urma de puf. Dupa aceea le tai in doua si le cureti de samburi si de cotoare. Apoi poti sa le bagi la blender sau le poti da pe razatoare. Nu este necesar sa le razi coaja.
Inainte de a le pune la fiert, stropeste gutuile cu sucul de lamaie, apoi le pui la fiert in siropul de zahar. In cazul in care iti doresti ca gemul tau sa aiba o anumita aroma, acum este momentul care poti adauga scortisoara sau orice alt condiment.
Pe masura ce compozitia va fierbe vei observa ca deasupra ei se formeaza o spuma care trebuie indepartata. Dupa ce ai scapat de ea, amesteca in gemul in fierbere ca nu cumva sa se lipeasca de fundul vasului.
Gemul este gata atunci cand ajunge la consistenta dorita. Il poti testa punand cateva picaturi de gem pe o farfurie. Daca iti place cum arata, e gata. Nu uita: gemul se mai ingroasa si dupa ce se raceste!