Dulceturi & Conserve

#zacusca #legume #vinete

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete este o mancare foarte populara atat in tara noastra, cat si in tarile invecinate. Aceasta se poate prepara pe tot parcursul verii, cand vinetele se gasesc in orice magazin, pana la ultima recolta de toamna . De obicei, gospodinele prepara zacusca de vinete in cantitati destul de mari, care sa le ajunga pe tot timpul iernii si chiar pana vara urmatoare.
De ce ingrediente ai nevoie:

  • 5 kg de vinete de marime medie (cele mari au multe seminte)
  • 4 kg de gogosari rosii
  • 4 kg de ardei capia
  • ½ kg morcov
  • 1,5 kg ceapa
  • 1 litru de ulei
  • 1 litru de suc de rosii
  • 1 lingura de boia (dulce sau iute – dupa preferinte)
  • Cateva foi de dafin
  • Sare dupa gust.

Cum se prepara:

  • Vinetele se coc la plita, iar ardeii si gogosarii se baga in cuptor si se coc in tava.
  • Legumele se intorc din cand in cand, pe toate partile, pentru a se coace cat mai bine.
  • Cand ardeii si gogosarii sunt gata, se presoara cu putina sare si apoi se curata de coaja, codite si cotoare.
  • Vinetele se lasa la scurs cel putin o ora si apoi se curata de coaja si codite.
  • Toate legumele se dau apoi pe masina de tocat carne.
  • Se toaca marunt ceapa, morvocul se curata si se da pe razatoarea mare, dupa care se calesc impreuna in jumatate de litru de ulei. Dupa 5 minute (cand ceapa devine transparenta), se adauga restul de ulei, sucul de rosii si legumele tocate.
  • Se adauga frunzele de dafin si boiaua si se lasa la foc mic, timp de aproximativ 4 ore (timp in care se amesteca continuu pentru a nu se prinde/afuma), pana cand uleiul se ridica la suprafata.
  • La final se adauga sare dupa gust.
  • Borcanele se sterilizeaza in cuptor.
  • Zacusca nu se lasa la racit, ci se pune fierbinte in borcanele incinse, cu ajutorul unui ibric de cafea .
  • Borcanele se invelesc apoi in paturi si se lasa o zi, dupa care se depoziteaza intr-o camera uscata, cu o temperatura constanta.

Cum se serveste:

  • Zacusca de vinete se serveste rece, intinsa pe paine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului