1. Cartofi dulci cu umplutura de dovlecel si fasole neagra
Ingrediente:
- 4 cartofi dulci medii
- O lingura de ulei de masline extra-virgin
- Un dovlecel mediu taiat
- O ceapa medie taiata
- Un sfert de lingurita de boia
- 1 cutie de fasole neagra spalata si scursa, fara apa
- 1 lingurita de sare
- Jumatate de lingurita de piper negru
- Branza cheddar rasa pusa intr-un recipient separat
- Smantana, coriandru, lamaie verde si salata verde pentru servire
Preparare:
Inteapa cu o furculita cartofii si pune-i in cuptorul cu microunde aproximativ 12 minute, pana cand devin complet copti.
Intre timp, pune la incalzit la foc mediu uleiul intr-o tigaie care nu se lipeste. Adauga dovlecelul, ceapa si boiaua si prajeste-le pana cand incep sa se inmoaie si sa arate un pic maro, aproximativ 5-7 minute. Amesteca boabele de fasole, sare, piperul si mai gateste-le aproximativ 2 minute, pana cand boabele sunt calde.
Apoi taie cartofii in jumatate si apoi fa o mica gaura cu o furculita in interiorul lor. Pune amestecul de boabe gatite cu salata si smantana, lamaie verde si coriandru in mod egal in jumatati. Totul este gata pentru a fi mancat!
2. Cartofi tip Chile cu melasa prajiti
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de melasa
- 2 linguri de jalapeno din Chile taiati marunt (din 1 jalapeno mic)
- 1 lingura otet de mere
- 1 lingura mustar Djon
- 3 cartofi dulci medii taiati in 8 wedges
- 1 lingura de sare
Preparare:
Se pune in cuptor o tava cu o foaie de copt si se preincalzeste cuptorul la 425 F. Nu se indeparteaza foaia de copt cand cuptorul este in preincalzire.
Se amesteca uleiul cu melasa, jalapeno si mustarul. Se pune peste cartofii wedges si se presara sare. Se pun peste foaia de copt intr-o forma unitara in mod egal. Se coc aproximativ 20-22 de minute, pana cand cartofii arata rumeniti usor. Restul de melasa se serveste alaturi. Se mananca fierbinte.
3. Cartofi striviti sau piure de cartofi dulci
Ingrediente:
- 6 cartofi dulci curatati si taiati in cuburi micute
- 3 linguri de miere
- Jumatate de ceasca de suc de portocale
- Jumatate de ceasca de smantana
- Un sfert de lingura de sare
- Un sfert de lingura de nucsoara macinata
Preparare:
Se pun la fiert cartofii intr-o oala astfel incat sa fie acoperiti cu apa. Se lasa aproximativ 20 de minute pana se inmoaie si se scurge apa ulterior. Apoi se adauga toate celelalte ingrediente si se amesteca, sfaramanad toti cartofii cu o furculita sau cu un dispozitiv special pentru asa ceva. Daca simtiti nevoia de mai multa sare, se poate adauga conform gusturilor personale si deciziei dumneavoastra. Pofta buna si sa va bucurati de mancare!