Prazul este una dintre cele mai cautate legume ale toamnei, fiind o sursa importanta de vitamine si minerale, dar si de apa pe care o contine in proportie de 90%. Prazul este atat sanatos, cat si gustos. Incearca cat mai multe retete cu praz pentru a te bucura de gustul sau dulce si aromat. Iata trei retele pe care le vei adora:
Frigarui de creveti
Ingrediente
- 500 de grame de creveti curatati si decojiti
- 500 de grame sparanghel, taiat in bucati de aproximativ 5 centimetri
- 2 bucati de praz de marime medie (doar partea alba, taiata rondele de 2 centimetri grosime)
- 2 linguri de ulei de masline
- Sare si piper
- 2 lamai taiate jumatati
- 100 de grame de maioneza
- 1 ½ lingura pastra harissa
Cum se prepara
Incalzeste gratarul la temperatura medie. Asaza crevetii, bucatile de sparanghel si rondelele de praz, pe bete de frigarui. Presara putin ulei de masline peste frigarui si condimenteaza cu sare si piper.
Pune frigaruile pe gratar si lasa-le pana cand legumele se inmoaie, iar crevetii capata o culoare opaca in interior, aproximativ 3-4 minute pe o parte. Asaza pe gratar si bucatile de lamaie, cu partea taiata in jos si lasa-le aproximativ 4 minute.
Intr-un bol, stoarce apoi 2 lingurite de suc de la o bucata de lamaie coapta pe gratar. Adauga maioneza si pasta harisa si amesteca. Serveste frigaruile cu sosul de maioneza si harissa.
Praz la gratar cu cartofi
Ingrediente
- 1 kilogram de cartofi roz
- Sare si piper
- 2 bucati de praz (doar partea alba taiata pe jumatate, in lungime)
- 3 linguri de ulei de masline
- 1 lingura coaja de lamaie rasa
- ¼ lingurita de fulgi de ardei rosu
- 2 linguri otet balsamic
- 2 linguri mustar
Cum se prepara
Incalzeste gratarul la temperatura medie spre mare. Pune cartofii intr-o cratita cu apa rece si pune-i la fiert. Adauga 2 linguri de sare, redu focul si lasa-i sa fiarba pana devin moi. Scurge apoi apa in care au fiert si clateste-i cu apa rece.
In timp ce cartofii fierb, presara peste praz 2 lingurite de ulei, apoi pune bucatile pe gratar cu partea taiata in jos si lasa-le sa se friga timp de 6 minute. Apoi, intoarce bucatile si pe cealalta parte pentru inca 2 minute. Cand este gata, pune prazul intr-un bol, acopera cu folie de plastic si lasa-l sa stea cel putin 5 minute.
Separat, intr-un alt bol amesteca coaja de lamaie, ardeiul rosu, otetul balsamic, mustarul, uleiul de masline, sare si piper.
Taie cartofii in jumatati sau in sferturi, pune bucatile de praz in amestecul cu otet si lamaie, apoi amesteca bucatile de praz cu cartofii.
Salata de praz fript
Ingrediente
- 4 bucati de praz de marime medie (doar partile albe si cele verde deschis)
- Un litru de lapte batut
- Un litru de ulei de rapita
- 250 de grame de faina
- 1 lingura praf de copt
- 1 lingurita piper cayenne macinat
- Sare, piper
- 250 de grame baby rucola
- 5 lingurite ulei de masline extra virgin
- 3 lingurite otet
Cum se prepara
Intr-un castron, amesteca bucatile de praz cu laptele batut. Intr-o tigaie cu diametrul mare pune la incins uleiul (ar trebui sa ajunga la temperatura de 200 de grade Celsius).
Intr-un bol mare, amesteca faina, praful de copt si piperul cayenne. Pe rand, treci bucatile de praz prin amestecul de faina. Pune-le la prajit pana devin aurii, aproximativ 1 minut. Asaza bucatile de praz pe un prosop de hartie si presara peste acestea sare.
Intr-un castron amesteca rucola cu ulei, otet balsamic, sare si piper. Imparte salata in patru portii si pune peste fiecare bucati de praz.