Feluri principale

#retete delicioase #gratar #retete gratar

3 retete delicioase cu carne la gratar

Iti place sa iei masa in familie, impreuna cu cei dragi, iar un gratar incins duminica in curte sau la iarba verde este exact ce trebuie pentru un pranz delicios si o distractie pe cinste!

Ca sa fie totul ca la carte, iti prezentam in continuare 3 retete delicioase pentru toate gusturile: pui, porc sau peste, deci sortimente diverse de carne, sa stii cum sa alegi exact ce le place oaspetilor tai:         

Pulpe de pui marinate cu miere 

Pentru un gratar savuros alege pulpe de pui pe care sa le prepari mestesugit, prin combinarea gustului picant-acrisor al marinatei cu dulceata fina a glazurii de miere.

Ingrediente pentru pulpe de pui marinate cu miere

  • ½ kg de ciocanele de pui
  • 2 catei de usturoi tocati
  •  2 fire de ceapa verde tocate marunt
  • 100 ml de otet balsamic
  • 3 linguri de miere
  • cimbru proaspat tocat, lamaie, rosii cherry, patrunjel

Mod de preparare pulpe de pui marinate cu miere

Pregateste marinata din otet balsamic, miere, usturoi si ceapa. Daca-ti plac aromele astiatice poti sa pui si o lingurita de sos de soia. Imparte cantitatea obtinuta in doua portii egale. Vei folosi doar una dintre ele ca sa marinezi pulpele de pui, cealalta jumatate o vei utiliza sa ungi carnea in timp ce o coci pe gratar.

Pune pulpele de pui sa se marineze in frigider timp de minim 3 ore. Poti sa folosesti un vas cu capac sau o punga de plastic cu fermoar. Important este ca recipientul sa fie inchis etans, pentru ca puiul sa se fragezeasca si sa capete aromele imbietoare pe care le asteapta mesenii. Daca faci gratarul la pranz, cel mai bine este sa lasi carnea la marinat peste noapte.

Incinge gratarul si pune pulpele sa se rumeneasca bine, intoarce-le sa se patrunda pe toate partile si unge carnea cu marinata pastrata special in acest scop. Foloseste o pensula din silicon sau o pana, ca sa intinzi uniform sosul pe toata suprafata pulpelor.

Vei obtine un gratar suculent si aromat, pe care poti sa-l decorezi cu cimbru proaspat tocat, patrunjel, lamaie sau rosii cherry, cum iti place.

Coaste de porc marinate

Vedetele  preparatelor la gratar, alaturi de mititei sunt coastele de porc, pentru ca gustul lor este perfect atunci cand sunt proaspat fripte pe jar. Ca sa obtii cele mai bune specialitati foloseste carne marinata pentru gratar . Secretul consta in atentia pe care o acorzi pregatirii bucatilor de carne: pregatirea sosului pentru marinata si asezonarea cu diverse condimente.

Ingrediente pentru coaste de porc marinate

  • 4 bucati de coaste de porc
  • 1 lingura de mustar
  • 100 g de zahar brun
  • 1 ardei iute rosu
  • 1 radacina de ghimbir
  •  2 catei de usturoi
  • 150 ml de suc de mere
  • 100 ml de otet din vin alb
  • 2 linguri de sos de rosii
  • 100 ml de sos de soia desarat
  • ulei de masline
  • sare, piper proaspat rasnit

Mod de preparare coaste de porc marinate

Unge coastele de porc cu ulei de masline si asezoneaza-le cu sare si piper. Lasa-le pe o farfurie sa se fragezeasca. Intre timp prepara marinata: toaca ardeiul, da prin razatoare ghimbirul si usturoiul, amesteca-le intr-o oala incapatoare, impreuna cu mustar, zahar brun, suc de mere, otet, sos de rosii si sos de soia. Fierbe amestecul timp de 15 minute ca sa obtii un sos gros, pe care il pui peste coaste si lasi la marinat timp de 35-40 de minute.

Pe gratarul incins si gresat frigi coastele de proc marinate asa cum iti place, bine facute si suculente.

Scrumbie aromata pe gratar

Pentru amatorii de peste, o delicatesa delicioasa este scrumbia aromata pe gratar, care merge de minune cu o mamaliga pripita si un pahar de vin alb:

Ingrediente pentru scrumbie aromata pe gratar

  • 2 scrumbii proaspete, de marime medie
  • 2-3 ardei
  • 2 lamai
  • 1 legatura de marar, 1 legatura de patrunjel
  • 100 ml suc de lamaie proaspat
  • 1 folie de staniol
  • sare de mare, piper proaspat macinat

Mod de preparare scrumbie aromata pe gratar

Curata scrumbiile de intestine si de solzi, clateste-le in apa rece si lasa-le sa se scurga pe o farfurie. Asezoneaza cu sare si piper, cresteaza scrumbiile si pune feliute de lamaie alaturi de rondele subtiri de ardei.

Umple scrumbiile cu verdeata si felii subtiri de lamaie, apoi infasoara-le in staniol. Frige-le pe gratarul cu carbuni, avand grija sa le intorci ca sa se coaca uniform pe ambele fete.

Scoate cu grija staniolul, indeparteaza verdeata si lamaia din interior si serveste scrumbiile calde, cu suc de lamaie deasupra si decor de verdeata.

Prepara aceste retete delicioase speciale pentru gratar si alege carne proaspata de fiecare data cand vrei sa savurezi specialitati traditionale la mesele de familie!

Sursa foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare