Bouillabaisse este un preparat asemanator unei supe sau tocanite, originar din regiunea franceza Provence. Reteta are la baza mai multe sortimente de peste si fructe de mare , combinate cu legume, verdeturi si mirodenii.
Ingrediente pentru Bouillabaisse:
-
2.5 kg de peste amestecat, spalat si curatat bine
-
2.5 l apa
-
1 ceapa taiata marunt
-
600 gr cartofi
-
5 catei de usturoi, zdrobiti
-
5 rosii
-
1 legatura de marar, tocat
-
1 varf de pudra de sofran
-
1 legatura de verdeata (diverse sortimente de verdeata: dafin, cimbru, patrunjel etc)
-
5 ml ulei de masline
-
sare si piper.
Cum se prepara mancarea Bouillabaisse:
- Intr-o tigaie, toarna putin ulei de masline si caleste un pic ceapa, pana cand aceasta incepe sa capete o culoare aurie. Adauga rosiile, taiate in bucati mari, legatura de verdeata, mararul, usturoiul si bucatile de cartof .
- Adauga apoi pestele, toarna apoi apa calda si asezoneaza cu sare, piper si sofran. Pune capacul si lasa preparatul sa se faca la foc mare, timp de 18 minute.
- Apoi, scoate legatura de verdeata si pestele. Acesta din urma se aseaza pe un platou, in jurul caruia se pune jumatate din cantitatea de cartofi.
-
Restul preparatului fiert se transforma intr-o supa cu ajutorul mixerului si se condimenteaza din nou. In farfurii de supa, se pune o felie de paine de tara, apoi se toarna deasupra ei supa (obtinuta prin mixare . Daca nu ai paine de tara, poti pune crutoane sau felii de paine care au fost facute pe gratar, apoi frecate cu putin usturoi.
Cum se serveste Bouillabaisse:
-
Platoul cu peste si cartofi se aseaza in centrul mesei. Restul de supa se lasa intr-o supiera. Preparatul se serveste cald.
Sursa foto : Travelsignposts.com