Feluri principale

#bucataria ardeleneasca #comanda online #retete #mancare

Cele mai gustoase 3 retete din bucataria ardeleneasca

Bucataria ardeleneasca este o ramura a bucatariei traditionale romanesti care se caracterizeaza prin amestecul de retete originale cu influente ale bucatariei maghiare. Preparatele din Transilvania se caracterizeaza prin consistenta si continut mare de grasime, untura, smantana si carnea de porc fiind des folosite. Iernile in depresiunea Transilvaniei au fost dintotdeauna grele, asa ca mancatul de alimente si preparate grase ii ajutau pe oameni sa supravietuiasca si sa isi indeplineasca activitatile. Astazi, aceste preparate fac atat deliciul localnicilor, cat si al turistilor, astfel ca bucataria ardeleneasca devine tot mai cunoscuta. De aceea, te invitam sa descoperi cele mai gustoase 3 retete ale acestei regiuni.

1. Tocana ardeleneasca de pui

Ingrediente

Pentru acest fel de mancare care se face in aproximativ trei sferturi de ora ai nevoie de:

  • 2 cartofi
  • 3 cepe
  • 1 vanata
  • 100 ml de bulion
  • 300 g de carne de pui
  • Ulei de floarea soarelui
  • 1 legatura de patrunjel
  • Sare si piper

Mod de preparare

Intr-o cratita incinge ulei si caleste ceapa pana devine translucida. Adauga carnea taiata cuburi si acopera vasul. Condimenteaza cu sare si piper, apoi adauga cartofii si vanata taiata tot cuburi. Tine vasul acoperit in continuare, timp de 30 minute, apoi adauga bulionul si amesteca pana se uniformizeaza. Cand tocana scade, ia cratita de pe foc si adauga patrunjelul tocat marunt deasupra. Serveste tocana ardeleneasca de pui cu o bucata aburinda de mamaliga.

2. Ciorba cu cartofi si carne afumata

Ingrediente

Aceasta ciorba este gustoasa si consistenta, ideala pentru o zi de iarna. Pentru a o prepara, ai nevoie de:

  • Oase afumate cu carne
  • 4 morcovi
  • 500 g de cartofi
  • 2 radacini de patrunjel
  • 1 pastarnac sau o telina mica
  • Bors
  • 3 linguri de bulion
  • 50 ml de ulei
  • 2 linguri de faina

Mod de preparare

Curata legumele si spala-le. Toaca morcovii marunt, cartofii in cubulete mai mari, patrunjelul foarte fin si pastarnacul in bucati mari. Pune oasele la fiert si asteapta pana cand carnea se desprinde de pe os, apoi desprinde carnea, taie-o in fasii subtiri si pune-o inapoi in apa. Adauga legumele si, cand acestea se inmoaie, adauga borsul si bulionul. Prepara separat un rantas din faina si ulei, pe care il pui in ciorba fierbinte, amestecand usor. Mai lasa ciorba un sfert de ora la foc iute, apoi stinge focul si las-o sa se racoreasca putin. Serveste-o simpla, fie ca atare, fie cu tarhon tocat marunt sau smantana.

3. Clatite cu ficati si carne tocata

Ingrediente

Aceste clatite cu umplutura de carne sunt aratoase si gustoase. Pentru a le prepara, asigura-te ca ai:

  • 200 g de faina
  • 200 ml de lapte
  • 2 oua
  • Ulei
  • Sare
  • 100 g de carne tocata de porc
  • 100 g de ficati de porc fierti si tocati
  • Piper
  • Usturoi
  • 1 legatura de marar tocat marunt
  • 100 ml de smantana

Mod de preparare  

Pregateste aluatul de clatite ca pentru clatitele obisnuite si prepara-le intr-o tigaie. Caleste ceapa in ulei incins si, cand devine transparenta, adauga carnea tocata si ficatii, deja condimentati. Amesteca din cand in cand si, cand compozitia este bine prajita, scoate-o si pune-o intr-un vas. Dupa ce se mai racoreste, umple cu ea clatitele, una cate una. Dupa ce ai terminat de umplut si de rulat, prepara un sos din smantana si marar tocat, cu care stropesti clatitele calde. Serveste-le imediat si bucura-te de gustul lor unic.

Preparatele ardelenesti sunt delicioase si se consuma des, chiar daca mancarurile cu alt specific cunosc un trend ascendent in ce priveste popularitatea. Preparatele pe care ti le-am prezentat se gatesc acasa, dar se comanda si online. In Sibiu se obisnuieste sa se comande la domiciliu bucate traditionale, astfel ca toti oamenii se bucura de savoarea lor unica.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/cooked-meat-on-plate-2313686/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului