1. Tocana ardeleneasca de pui
Ingrediente
Pentru acest fel de mancare care se face in aproximativ trei sferturi de ora ai nevoie de:
- 2 cartofi
- 3 cepe
- 1 vanata
- 100 ml de bulion
- 300 g de carne de pui
- Ulei de floarea soarelui
- 1 legatura de patrunjel
- Sare si piper
Mod de preparare
Intr-o cratita incinge ulei si caleste ceapa pana devine translucida. Adauga carnea taiata cuburi si acopera vasul. Condimenteaza cu sare si piper, apoi adauga cartofii si vanata taiata tot cuburi. Tine vasul acoperit in continuare, timp de 30 minute, apoi adauga bulionul si amesteca pana se uniformizeaza. Cand tocana scade, ia cratita de pe foc si adauga patrunjelul tocat marunt deasupra. Serveste tocana ardeleneasca de pui cu o bucata aburinda de mamaliga.
2. Ciorba cu cartofi si carne afumata
Ingrediente
Aceasta ciorba este gustoasa si consistenta, ideala pentru o zi de iarna. Pentru a o prepara, ai nevoie de:
- Oase afumate cu carne
- 4 morcovi
- 500 g de cartofi
- 2 radacini de patrunjel
- 1 pastarnac sau o telina mica
- Bors
- 3 linguri de bulion
- 50 ml de ulei
- 2 linguri de faina
Mod de preparare
Curata legumele si spala-le. Toaca morcovii marunt, cartofii in cubulete mai mari, patrunjelul foarte fin si pastarnacul in bucati mari. Pune oasele la fiert si asteapta pana cand carnea se desprinde de pe os, apoi desprinde carnea, taie-o in fasii subtiri si pune-o inapoi in apa. Adauga legumele si, cand acestea se inmoaie, adauga borsul si bulionul. Prepara separat un rantas din faina si ulei, pe care il pui in ciorba fierbinte, amestecand usor. Mai lasa ciorba un sfert de ora la foc iute, apoi stinge focul si las-o sa se racoreasca putin. Serveste-o simpla, fie ca atare, fie cu tarhon tocat marunt sau smantana.
3. Clatite cu ficati si carne tocata
Ingrediente
Aceste clatite cu umplutura de carne sunt aratoase si gustoase. Pentru a le prepara, asigura-te ca ai:
- 200 g de faina
- 200 ml de lapte
- 2 oua
- Ulei
- Sare
- 100 g de carne tocata de porc
- 100 g de ficati de porc fierti si tocati
- Piper
- Usturoi
- 1 legatura de marar tocat marunt
- 100 ml de smantana
Mod de preparare
Pregateste aluatul de clatite ca pentru clatitele obisnuite si prepara-le intr-o tigaie. Caleste ceapa in ulei incins si, cand devine transparenta, adauga carnea tocata si ficatii, deja condimentati. Amesteca din cand in cand si, cand compozitia este bine prajita, scoate-o si pune-o intr-un vas. Dupa ce se mai racoreste, umple cu ea clatitele, una cate una. Dupa ce ai terminat de umplut si de rulat, prepara un sos din smantana si marar tocat, cu care stropesti clatitele calde. Serveste-le imediat si bucura-te de gustul lor unic.
Preparatele ardelenesti sunt delicioase si se consuma des, chiar daca mancarurile cu alt specific cunosc un trend ascendent in ce priveste popularitatea. Preparatele pe care ti le-am prezentat se gatesc acasa, dar se comanda si online. In Sibiu se obisnuieste sa se comande la domiciliu bucate traditionale, astfel ca toti oamenii se bucura de savoarea lor unica.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/cooked-meat-on-plate-2313686/
Advertorial