Feluri principale

#sarmale Sorin Bontea #Sorin Bontea #sarmale

Chef Sorin Bontea: reteta sarmalelor perfecte de Craciun

Iata trucurile folosite de chef Sorin Bontea in caz ca varza pentru infasuratul sarmalelor este prea acra sau cum fragezeste carnea celebrul bucatar.

Pentru 2-3 kg de varza acra (in functie de cata varza preferati printre sarmalute), ai nevoie de 600 g carne tocata de porc si de vita (amestec), o jumatate de cescuta de orez, 200 g ceapa, ulei pentru prajit, costita afumata, 2-3 linguri de bulion, 2-3 frunze de dafin, cimbru, marar, sare, piper, conform ingredientelor prezentate de cgef Sorin Bontea pentru antena3.ro.

Varza se curata de frunzele exterioare si de cotoare si se aleg foile in care se va impacheta carnea. Daca varza este prea acra sau prea sarata, se spala frunzele in apa calduta sau se pun la desarat cu o ora inainte. Se curata ceapa, se spala si se toaca marunt, dupa care se pune la calit in putin ulei, la foc mic, pana cand devine sticloasa. Se adauga orezul spalat in prealabil. Se lasa la foc mic doua minute, amestecand continuu. Punem carnea intr-un caston mare, apoi adaugam ceapa si orezul calite mai devreme, piper macinat, cimbru uscat, marar tocat. Punem la acest amestec si o cescuta de apa rece, care are rolul de a fragezi carnea. Pentru culoare, unii pun in aceasta compozitie si o lingura de bulion, eu nu, dar puteti pune daca doriti. Daca varza este sarata, aveti grija cata sare puneti in amestec (cat mai putina).

Frunzele de varza mai mici se opresc si se toaca solzisori, care se presara pe fundul cratitei. Peste ele se asaza sarmalele si costita – un rand de sarmale, unul de costita. Ultimul strat va fi de varza tocata. Peste toate acestea se toarna bulionul amestecat cu un pic de apa, frunzele de dafin si cateva boabe de piper. Se lasa la fiert, la foc mic, timp de doua ore. Din cand in cand, se mai completeaza cu apa si se invarte oala, ca sa nu se lipeasca sarmalele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete