Feluri principale

#reteta t-bone #t-bone #carne proaspata

Cum sa gatesti un T-Bone ca la restaurant din carne proaspata din gospodarie

Carnea de vita este destul de pretentioasa, multi dintre noi nu stim cum sa o alegem si cum sa o gatim, astfel incat sa ramana frageda, suculenta, aromata. Este o sursa excelenta de proteine si nutrienti, se poate gati atat la cuptor, la gratar sau la tigaie, iar un aspect foarte important de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem carnea de vita este, desigur, si provenienta ei. Este foarte important sa ne asiguram ca este prospata, are o eticheta curata, si de buna calitate.

Iar pentru ca friptura sa ne iasa gustoasa si savuroasa, iata cateva secrete pe care ni le-au dezvaluit cei de la Obor 21, prima cooperativa taraneasca digitala din Romania, pe care trebuie sa le cunosti pentru a pregati cea mai delicioasa friptura de vita. TBone-ul proaspat este extraordinar de bun, de fraged, de aromat, daca respecti regulile simple de preparare ale carnii de vita.

In primul rand carnea trebuie scoasa din frigider cu minim o ora inainte de gatire pentru a ajunge la temperatura camerei. In al doilea rand, ustensilele cu care se va manevra carnea in tigaie vor fi de apucat (clesti), nu de intepat (furculite): sucurile trebuie sa ramana in carne pentru a fi frageda. In al treilea rand, tigaia in care vom pregati friptura trebuie sa fie groasa, din fonta, pentru a avea inertie termica mare: carnea trebuie sa se caramelizeze la temperatura tigaii, nu tigaia sa ia temperatura carnii (pierde sucurile si fierbe).

Odata stiute cele trei reguli de baza, sa trecem la treaba:

Tigaia groasa este pusa pe focul iute. Topim unt gras (cam un sfert de pachet), aruncam in untul topit 2-3 catei de usturoi taiati pe din doua (longitudinal) si o crenguta de rozmarin proaspat, si le invartim prin tigaie de cateva ori. Cand usturoiul capata culoare, il tragem intr-o parte si cu grija punem T-bone-ul pe partea care a fost sarata (sare grunjoasa) si piperata (cu rasnita de mana). Sa ne reamintim ca T-bone-ul fusese adus la temperatura camerei!

Un minut, un minut si jumatate pe prima parte. Timp suficient sa scoatem usturoiul si rozmarinul din tigaia incinsa (se amaresc daca se ard) si sa saram si piperam si partea cealalta a fripturii. Intoarcem cu clestele, un minut, un minut si jumatate pe cealalta parte. Daca tigaia-i buna si focul a fost iute, ar trebui sa aiba o crusta frumoasa pe ambele parti.

Dam focul mic de tot si intoarcem carnea pe prima fata. Dupa un minut si jumatate repetam intoarcerea. Oprim focul, intoarcem carnea si punem capacul peste tigaie. Fiind groasa, tine cald. Cateva minute, sa zicem 5, poate mai mult….Cand o vrem mai facuta, repornim focul inca o data, poate de doua ori… Fiecare stie pentru el, cel mai probabil nu din prima!

Dupa joaca cu focul scoatem (tot cu clestele) carnea pe un fund de lemn cu margini, turnam zeama din tigaie peste ea si o lasam la odihnit 10-15 minute. Asta-i tot!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare