1. Usturoi
Jamie Oliver este unul dintre chefii care promoveaza intens trendul de a gati usturoiul in coaja, in preparate precum fripturi sau tocanite. Usturoiul copt in coaja va avea un gust mult mai dulce si mai savuros, iar mancarea va primi o doza echilibrata din savoarea acestei legume aromatice. Atentie, usturoiul se gateste in coaja, dar nu se consuma decat dupa indepartarea acesteia!
2. Cartofi
Indiferent ca ii prajesti sau ii adaugi in tocanite sau in supe, renunta sa mai cureti cartofii de coaja. Pe langa faptul ca economisesti timp in bucatarie, oferi mancarurilor tale o savoare aparte. Potrivit nutritionistului american Katie Cavuto, care detine un cabinet medical in Philapdelphia, peste 20% din cei mai pretiosi nutrienti pentru sanatate sunt risipiti atunci cand cureti coaja cartofilor. Singurul lucru la care trebuie sa fii atent este sa ii speli foarte bine inainte de a-i folosi la gatit.
3. Vinete
Cei mai multi antioxidanti cu rol esential pentru sanatate se gasesc in coaja vinetelor. Este o risipa sa o indepartezi inainte de a o folosi la gatit (mai putin atunci cand le prepari pe gratar, pentru clasica salata). Insa atunci cand prepari ghiveci, tocanite sau le folosesti ca garnituri, gatite la aburi sau trase la tigaie, foloseste-le intregi, cu tot cu coaja.
4. Dovlecei
Si dovleceii trebuie gatiti in coaja, intrucat pielea lor este foarte moale si nu "incurca" textura preparatelor. In plus, pastrarea dovleceilor in coaja la gatit previne sfaramitarea legumelor in timpul prepararii termice.
5. Castraveti
Castravetii devin mai crocanti si gustosi atunci cand sunt adaugati cu tot cu coaja in salate. Pe langa savoarea si textura crocanta, coaja castravetelui furnizeaza antioxidanti si fibre cu rol esential pentru sanatate.
6. Morcovi sau albitura
Atat timp cat speli foarte bine morcovii si albitura inainte de a le adauga in mancaruri, nu exista niciun motiv pentru care sa te mai chinuiesti sa ii cureti.
7. Mere
Coaja merelor este o sursa pretioasa de vitamine, minerale si antioxidanti, iar nutritionistii nu inteleg de ce multa lume prefera sa curete aceste fructe inainte de consum sau gatire.
Sursa foto: footofan.com