Feluri principale

#peste #linte #struguri #romania #noroc #traditii #spania #italia #mancaruri revelion

Mancaruri "norocoase" de Anul Nou

Pentru petrecerea care marcheaza trecerea dintre ani, fiecare popor are propriile obiceiuri si traditii, iar meniul festiv joaca un rol important in credinta populara. Astfel, pe masa de Revelion isi gasesc locul o sumedenie de preparate cu semnificatii speciale, menite sa aduca sanatate, bani si noroc in noul an.

Iata care sunt preparatele considerate ca aducatoare de noroc in noaptea de Revelion.

1 Mazare, fasole si peste (Romania)

Potrivit credintei autohtone, retetele care contin diverse boabe (mazare, fasole, naut etc.) sunt simboluri ale bogatiei in noul an.

Romanii consuma si foarte mult peste in noaptea de Revelion, deoarece se spune ca acesta te ajuta sa inaintezi usor si cu succes in anul care vine (pestele inoata doar inainte si nu se uita niciodata inapoi).

2 Vassilopitta (Grecia)

Vassilopitta este o prajitura traditionala din Grecia, in care gopodinele pun o moneda din aur sau din argint. Cel care gaseste moneda va avea noroc in noul an, potrivit credintei populare grecesti.

3 Boabe de strugure (Spania)

Spaniolii mananca la miezul noptii 12 boabe de strugure, pentru a li se indeplini cate o dorinta in fiecare luna din noul an. Mai mult decat atat, traditia spune ca, atunci cand nimeresti o boaba de strugure acra, inseamna ca luna va fi una cu multe greutati, iar daca boaba este dulce, atunci vei avea parte de o luna buna.

4 Smochine (Portugalia)

Un obicei similar celui din Spania exista si in Portugalia. Singura diferenta este data de faptul ca portughezii mananca 12 smochine, care simbolizeaza 12 dorinte pentru anul nou.

5 Choucroute - mancare de varza murata cu carnati (Belgia)

Pe data de 1 ianuarie, la Liege, in Belgia, exista obicieul de a manca un preparat traditional - choucroute, avand sub farfurie sau in buzunar o moneda, care sa aduca bogatie tot restul anului.

6 Linte, carne de porc (Italia)

Italienii cred ca, daca pun pe masa carne de porc in noaptea de Revelion (Capodanno), vor avea parte de belsug in anul care vine. Tot acum, acestia consuma un preparat pe baza de linte si carnati, numit cotechino con lenticchie, ca sa aiba noroc.

Sursa foto: athomebysteveposes.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare