Se spune ca micii au aparut la inceputul secolului al XIX-lea, cand proprietarul unei carciumi din centrul vechi al Bucurestiului , ramas fara mate pentru carnati, a fost nevoit sa puna direct pe gratar amestecul acestora. Preparatul a fost foarte indragit de clienti iar carciuma respectiva a devenit cunoscuta datorita micilor.
Originea micilor este destul de controversata intrucat si alte popoare au preparate asemanatoare insa cert este ca, in tara noastra, micii au devenit reprezentativi pentru 1 Decembrie.
Ingrediente pentru mici
- 1 kg carne de ceafa de vita, cu tot cu grasime;
- 100 g de seu de vita sau de oaie ori carne grasa de oaie;
- 500 g de oase de vita cu maduva care se fierb pentru zeama;
- 2 linguri de sare;
- capatana de usturoi;
- Alte condimente :1 lingurita de cimbru pudra, 1 lingurita de enibahar, trei sferturi de lingurita de piper proaspat macinat, trei sferturi de lingurita de coriandru, o jumatate de lingurita de chimion pisat, o jumatate de lingurita de anason pisat marunt, 3-4 lingurite bicarbonat de sodiu, 1 lingurita de zeama de lamaie, 1 lingura de ulei.
Cum se prepara micii
Curata carnea de pielita si da-o prin masina, de doua ori, prin sita mica. Stinge o lingura de bicarbonat cu zeama de lamaie peste carne si framant-o timp de 50 - 60 de minute, adaugand treptat amestecul de condimente si o parte din zeama de oase de vita.
Compozitia se da la rece pana a doua zi, atunci cand se amesteca cu restul de zeama de oase si cu mujdeiul de usturoi
Cum se servesc micii
Poti servi micii cu mustar si paine, dar si cu salata sau hrean.
De asemenea, micii pot fi insotiti de o garnitura formata din piure de cartofi sau o portie de cartofi prajiti .