Feluri principale

# reteta salata de vinete # absorbtie grasime #grasime #mihaela bilic #vinete

Mihaela Bilic: Salata de vinete absoarbe grasimea ca un burete. Cum trebuie sa o prepari

Nutritionistul Mihaela Bilic spune ca vinetele au o proprietate minune. Aceste legume pot absorbi grasimea ca un burete, daca sunt preparate corect. Astfel, potrivit expertului in nutritie, vinetele nu trebuie preparate termic, deoarece li se schimba compozitia si pot elibera o substanta toxica ce poate produce indigestie.

 

"Dincolo de calitatile ei nutritive (apa, fibre, minerale si vitamine din grupul B), vanata are o proprietate aparte: absoarbe grasimea ca un burete. Si mai e un amanunt de care trebuie tinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistenta, dar neutralizeaza si solanina, o substanta toxica ce poate da indigestie.

Prin urmare, vinetele se gatesc: fie coapte direct in flacara sau pe plita/gratar, fie bagate la cuptor, fie ca ingredient in nenumarate preparate culinare: tocanita, zacusca, ghiveci, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.

Un lucru trebuie subliniat: 100 g vinete au sub 30 cal, iar o lingura de ulei 100 cal (indiferent de ulei).

Deci cum facem sa nu transformam o banala salata de vinete intr-o maioneza? Pentru ca asta devine atunci cand incorporam in ea jumatate de sticla de ulei!

Iata cateva idei practice si dietetice:

- in loc de ulei, frecati vinetele coapte cu 2 lingurite de pasta de susan (tahina)- au mai putine calorii decat 2 linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimina iuteala, le leaga si le sporesc

- in cazul vinetelor gatite, opariti-le in prealabil 2 min in apa cu sare si apoi puneti-le la scurs pe un servetel- nu vor mai absorbi ulei; acelasi efect poate fi obtinut si punand sare pe feliile de vanata, asteptati 15-20 min si ulterior le puteti gati

- folositi un spray pentru ulei cu care sa pulverizati doar un strop de grasime; preferati gatitul la cuptor, in felul asta nu riscati ca preparatul sa se arda

- puneti sos de rosii sau bulion in orice mancare, e mai gustos si mai dietetic decat uleiul

- sterilizati borcanele de zacusca prin fierbere la abur sau in cuptorul fierbinte, in felul asta se pot pastra in siguranta chiar daca ati redus cantitatea de ulei din reteta la jumatate plus ca va fi mai usor de digerat fara atata prajeala.

Un sfat pentru vegetarieni:

daca vreti vinete albe la culoare si dulci la gust, se poate si fara galbenus de ou puneti in salata de vinete jumatate de dovlecel fiert - are avantajul de a lega compozitia fara sa mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp indelungat.", a precizat medicul nutritionist Mihaela Bilic pe Facebook.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului