Te gandesti, probabil, ca odata cu dovleceii umplutii sau pane pe care i-ai gatit in numeroase randuri vara aceasta, ai cam epuizat variantele prin care poti prepara aceasta leguma sanatoasa si delicioasa. Te inseli! Dovleceii se preteaza la foarte multe metode de preparare si combinatii de ingrediente, iar noi iti sugeram cateva retete cu care sa te rasfeti din plin la inceputul acestei toamne!
Desi putina lume stie, dovleceii se pot consuma si in stare naturala, cruzi, intr-o multime de retete delicioase. Desi fierberea sau coacerea reprezinta cele mai populare variante de a-i gati, dovleceii mai pot fi preparati si la gratar sau sotati in tigaie. Iata cateva retete delicioase pentru fiecare metoda de preparare:
Crostini cu Ricotta si Menta
Taie dovlecelul fasii subtiri, asezoneaza-l cu putina ricotta, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Asaza-l apoi pe felii de paine prajita, baghete sau alte tipuri de paine crocanta.
Carpaccio de dovlecei
Pe cat de complicat este numele acestei retete, pe atat de simplu este de preparat. Taie dovleceii fasii si asaza-i pe un platou. Amesteca, separat, 2 linguri de ulei de masline cu sucul de la o lamaie mica si toarna dressingul peste dovlecei. Adauga sare si piper, dupa gust, si rade parmezan pe deasupra.
Dovlecei picanti la gratar
Taie dovlecelul, fara a-l decoji, in felii de 1.5 cm grosime fiecare. Amesteca, intr-un bol, un ardei iute rosu tocat marunt cu putin ulei de masline, sare si piper. Unde feliile cu acest amestec, pune-le pe gratar si lasa-le pana se rumenesc, apoi garniseste-le cu patrunjel.
Panzanella
Soteaza 3 felii de paine intr-o tigaie, fara ulei, pana cand se rumenesc. Scoate painea si adauga in tigaie 2 linguri de ulei de masline. Adauga 700 g de dovlecei taiati cubulete si lasa-i sa se soteze aproximativ 10 minute, dupa care adauga painea rupta bucatele si 400 g rosii cherry taiate jumatati. Mai lasa legumele la sotat 2-3 minute, apoi rade parmezan pe deasupra, adauga frunze de busuioc proaspat, vin rosu si ulei de masline.
Paste cu dovlecei si carnaciori
Fierbe 450 g de paste! Soteaza in tigaie 2 catei de usturoi maruntiti si 250 g de carnaciori italienesti in putin ulei de masline, la foc mediu. Scoate carnaciorii din tigaie si adauga 700 g de dovlecei taiati cubulete, lasandu-i sa la sotat aproximativ 10 minute. Adauga, apoi, carnaciorii si pastele peste dovlecei si garniseste, la final, preparatul cu patrunjel si ulei de masline.
Sursa foto: downtownepicure.com