Ingrediente:
- 350g paste rigatoni
- 2 linguri ulei de masline
- 1 fir de ceapa verde tocat marunt
- 700g dovlecei (poti folosi chiar si un amestec din mai multi dovlecei – normali, galbeni si zuchinni)
- sare
- piper
- 100g branza pecorino, rasa, plus extra pentru servire (poate fi inlocuita cu parmezan)
- 3-4 frunze proaspete de menta, tocate felii subtiri
- 1 lingura suc de lamaie
Cum se prepara:
Spala dovleceii, taie-i in jumatati, pe lungime, apoi taie fiecare jumatate in delii subtiri.
Gateste pastele potrivit instructiunilor de pe ambalaj. Cand s-au fiert pastreaza o parte din apa in care au fiert pastele (aproximativ ¾ cana) apoi scurge-le bine cu ajutorul unei site.
Intre timp, pune la incins o tigaie incapatoare. Adauga uleiul si ceapa tocata si caleste-o pana cand incepe sa-si schimbe culoarea. Adauga peste aceasta dovleceii si continua sa calesti totul, amestecand ocazional pentru a nu se lipi. Asezoneaza cu sare si piper. Continua sa gatesti dovleceii pana cand sunt bine patrunsi. Ai grija insa sa nu ii gatesti prea mult deoarece isi vor pierde din gust, dar si din aspect.
Cand dovleceii sunt gata adauga pastele si branza rasa in tigaie si amessteca usor. Adauga treptat cate doua linguri din apa pastrata de la fiertul pastelor. Amesteca usor pana cand gusturile se intrepatrund si se formeaza un sos grosut (nu este necesar sa adaugi toata apa pastrata, ci doar atat cat consideri necesar).
La final adauga zeama de lamaie si menta. Amesteca si stinge focul.
In momentul servirii adauga branza rasa sau parmezan pe deasupra, in cantitatea dorita!
Sursa foto: goodhousekeeping.com