Feluri principale

#ratatouille #retete #culinar #mancare #legume

Ratatouille


Ratatouille este o mancare traditional frantuzeasca, ce a devenit cunoscuta in urma difuzarii filmului cu acelasi nume.


De ce ingrediente ai nevoie:


Pentru legume:

  • 2 vinete subtiri;
  • 2 dovlecei verzi (poti folosi si dovlecei normali);
  • 3-4 rosii nu foarte mari;
  • 2-3 catei de usturoi tocati marunt;
  • 2 linguri cimbru ;
  • 2 linguri busuioc (de preferat proaspat);
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 2 linguri patrunjel tocat;
  • Sare;
  • Piper.
Pentru sos:

  • ½ ardei rosu;
  • ½ ardei galben;
  • ½ ardei verde;
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin ;
  • 2-3 catei de usturoi pisati marunt;
  • 1 ceapa mare taiata marunt;
  • 2-3 rosii de marime medie decojite si taiate in cubulete foarte mici;
  • 1 lingurita cimbru (tocat marunt daca este proaspat);
  • 1 lingurita patrunjel tocat marunt;
  • 1 foaie de dafin;
  • Sare.

Pentru otetul aromat:

  • 1 lingura ulei de masline extravirgin;
  • 1 lingura otet balsamic; 1 lingura ierburi aromate asortate ( cimbru, oregano, busuioc), de preferat proaspete;
  • Sare;
  • Piper negru.



Cum se pregateste:


Sosul:

  • Intr-o tigaie destul de incapatoare, pune usturoiul pisat, ceapa taiata marunt si uleiul de masline. Caleste-le la foc mic pana capata o culoare aurie;
  • Adauga rosiile, cimbrul, patrunjelul si foaia de dafin;
  • Fierbe sosul la foc mic, 3-4 minute, apoi adauga sare dupa gust;
  • Lasa-l sa mai dea intr-un clocot si adauga ardeii grasi, tocati foarte marunt (poti folosi un robot de bucatarie );
  • Fierbe sosul timp de 5-6 minute, apoi stinge focul.

Otetul aromat:

  • Intr-un bol pune uleiul de masline, condimentele taiate marunt, otetul balsamic si amesteca-le bine;
  • Sareaza si pipereaza dupa gust.

Legumele:

  • Incinge cuptorul la 250 grade;
  • Taie vinetele felii subtiri (rondele) de cel mult un centimentru grosime, sareaza-le si pune-le intr-un castron. Este indicat sa le tai cu 2-3 ore inainte de a le gati, pentru a li se scurge zeama in exces;
  • Taie apoi dovleceii, felii la fel de groase. Daca folosesti dovlecel normal in locul celui verde, curata-i mai intai coaja;
  • Pune rondelele de dovlecei intr-o tava sau intr-un castron, sareaza si adauga cimbrul si busuiocul peste ei;
  • La urma taie rosiile, rondele. Adauga peste felii putin piper si patrunjelul tocat marunt;
Atentie! Ai grija ca toate legumele sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune cand le tai, pentru a da un aspect cat mai placut mancarii!

  • Intr-o tava, pune uleiul de masline si intinde-l bine pe toata suprafata acesteia;
  • Aseaza legumele una peste alta alternandu-le, pana se umple tava;
  • Presara apoi usturoiul taiat marunt peste acestea;
  • Acopera tava cu folie de aluminiu si pune-o in cuptor, la foc mediu timp de 45 minute;
  • Scoate apoi tava si inlatura folia de aluminiu. Verifica daca legumele s-au copt, daca nu mai adauga-le la cuptor si verifica-le din cand in cand. Procedeaza la fel si in cazul in care acestea si-au lasat multa zeama, insa potriveste cuptorul la foc mic;
  • Cand sunt gata adauga sosul de rosii peste ele si mai lasa-le la cuptor timp de 2-3 minute.



Cum se serveste:

  •  In mijlocul unei farfurii, aseaza putin din acest preparat si, de jur imprejur adauga putin din sosul de otet aromat;
  • Ratatouille se poate servi rece sau cald, ca aperitiv sau ca fel principal .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete