Feluri principale

#preparare ratatouille #reteta ratatouille #ratatouille

Ratatouille, un clasic atemporal

Ratatouille este, fara indoiala, un preparat care place oricui. Simplu, cu un gust unic si o textura deosebita, poate fi consumat ca atare sau ca garnitura pentru peste, carne, paste sau chiar pe o felie de paine prajita. Descopera mai jos cinci sfaturi pentru a-l prepara perfect, precum si o reteta ratatouille la cuptor ce va face ravagii printre apropiatii tai.

 

5 sfaturi pentru un ratatouille perfect

Originea acestui preparat este chiar amuzanta. In regiunea mediteraneana, ratatouille provine din contractia a doua cuvinte: „ratatine”, adica chircit, si „touiller”, a amesteca, a arunca. Asadar, era un amestec de legume, neutre ca gust, care prin amestecare deveneau savuroase. Astazi, ratatouille este alcatuit din legume solare, precum vinete, ardei, rosii, dovlecel si ceapa.

  1. Legumele: cum ratatouille este alcatuit mai ales din legume, este important sa alegi produse de calitate. Sunt recomandate legumele organice, de sezon, sau, in caz contrar, curata-le de coaja.
  2. Uleiul de masline: nu subestima importanta uleiului. Prin urmare, opteaza pentru unul de calitate, cu un gust bogat. Este recomandat uleiul de masline extravirgin, care va oferi legumelor tale mai multa aroma.
  3. Dimensiunea legumelor: pentru a avea un ratatouille pe cat de bun, pe atat de aspectuos, sfatul este sa tai legumele la aceeasi dimensiune. Acest lucru permite gatirea uniforma si regulata a legumelor, ceea ce este important.
  4. Gatitul: il poti gati in doua feluri. Poti rumeni legumele intr-o tigaie, apoi le lasi sa se gateasca la foc mic, acoperite cu un capac. Sau poti sa le pregatesti la cuptor, la temperatura scazuta si vei obtine legume confiate, aromate.
  5. Condimente: aroma este importanta. Nu evita folosirea plantelor aromatice, oregano, busuioc. Pentru un gust mai condimentat poti folosi chiar un mic ardei iute, cayenne sau jalapeno, dupa preferinte.

Ratatouille la cuptor

Acum ca stii cum sa realizezi un ratatouille perfect, lasa frica la o parte si gateste acest preparat minunat pentru tine si familia ta.

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • 6 rosii
  • 2 dovlecei galbeni
  • 2 zuchinni

Sos:

  • 1 ceapa, cubulete
  • 1 ardei rosu, cubulete
  • 1 ardei galben, cubulete
  • 875 g rosii pasate
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 catei pisati de usturoi
  • sare, piper
  • 2 linguri busuioc tocat

Dressing aromat:

  • 1 lingura usturoi pisat
  • 2 linguri busuioc tocat
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 2 linguri cimbru proaspat
  • 4 linguri ulei de masline

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 190°C. Taie vinetele, rosiile si dovleceii in felii groase de 5 mm. Incinge 2 linguri de ulei de masline intr-o tava rezistenta la cuptor cu diametrul de 30 cm. Pregateste sosul: caleste ceapa, usturoiul si ardeii pana se inmoaie. Potriveste de sare si piper, adauga rosiile pasate si amesteca bine. Opreste focul si amesteca busuiocul. Aranjeaza feliile de legume deasupra sosului, alternandu-le, in cercuri concentrice. Presara sare si piper. Acopera tava cu o folie de aluminiu si coace preparatul timp de 40 de minute. Scoate folia si mai gateste timp de 20 de minute pana cand legumele sunt fragede. Intre timp, realizeaza dressingul amestecand toate ingredientele. Dupa ce s-a gatit, stropeste ratatouille-ul cu dressingul aromat. Serveste-l fierbinte, ca fel principal sau ca garnitura.

Este un preparat care poate fi preparat din timp si consumat a doua zi. Il poti servi rece, pe o felie de paine rustica prajita sau il poti incalzi 15 minute la cuptor, la 180°C. Orice alegi, va face, cu siguranta, deliciul meselor in familie sau cu prietenii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare