Sfaturi culinare

# curiozitati despre orez #curiozitati orez #orez

10 curiozitati despre orez

Orezul este unul dintre cele mai folosite si consumate ingrediente in mai multe zone ale lumii, iar pentru unele populatii el reprezinta chiar alimentul de baza. Fiind caracteristic bucatariei asiatice, orezul este, de asemenea, raspandit si consumat si in Europa, America si Africa, fiind extrem de apreciat pentru continutul mare de carbohidrati, dar si pentru gustul sau. In ciuda faptului ca este un aliment atat de popular, exista o multime de aspecte nestiute despre orez, pe care ne-am gandit sa ti le dezvaluim.

1. Orezul are o multime de beneficii asupra organismului, cum ar fi cresterea rapida a nivelului de energie, imbunatatirea digestiei sau intarirea sistemului imunitar. In plus, orezul asigura o buna sanatate a pielii, ajuta la pierderea kilogramelor in plus si reduce presiunea sangvina. De asemenea, orezul previne cancerul si bolile cardiace.

2. Marele Zid Chinezesc este cu siguranta unul dintre cele mai importante obiective turistice din China, insa probabil nu stiai faptul ca mortarul folosit pentru unirea pietrelor din zid a fost facut cu orez lipicios. Studiile au aratat ca orezul a fost folosit pentru multe alte ziduri medievale chinezesti, deoarece oferea rezistenta si stabilitate acestor constructii.

3. Orezul este considerat un simbol al vietii si al fertilitatii, asa ca nu este mirare faptul ca orezul se arunca mereu la nunta, in drumul mirilor.

4. In lume exista peste 40.000 de soiuri de orez cultivate, insa Asia produce si consuma mai mult de 90% din orezul din lume.

5. In Japonia, orezul este folosit pentru a obtine sake, o bautura traditionala, obtinuta prin fermentarea boabelor de orez.

6. Orezul poate fi cultivat pe orice continent, mai putin in Antarctica. De asemenea, orezul poate fi cultivat in orice regiune, chiar si pe un deal abrupt, intr-o zona de munte sau la campie joasa, atata timp cat exista sisteme de irigare cu apa.

7. Planta de orez poate creste chiar si pana la 1.8 m inaltime, in functie de soi, dar si de fertilitatea solului.

8. Pentru cultivarea orezului sunt necesare cantitati foarte mari de apa. Spre exemplu, pentru un kilogram de orez, agricultorii folosesc in jur de 5000 de litri de apa.

9. Studiile au dovedit ca orezul te face mai fericit. Carbohidratii aflati in orez stimuleaza secretia de serotonina, hormonul care ne influenteaza in mod direct buna dispozitie.

10. Stiai ca orezul este cel mai vechi aliment mentionat in istorie? Prima cultura de orez cunoscuta dateaza din anul 2.800 i.Hr. si a fost localizata in China.

Asadar, orezul este cea mai consumata cereala la nivel mondial, fiind in acelasi timp si un simbol pentru cultura gastronomica din China. In Asia, orezul este gatit intr-o multime de feluri si este nelipsit din restaurantele chinezesti, fiind un preparat extrem de sanatos si hranitor.

Iar daca ti-am facut pofta de o portie de orez cu legume sau carne, poti comanda oricand mancare chinezeasca, folosind aplicatia FoodPanda. Spre exemplu, restaurantul Chopstix face livrari in municipiul Constanta de mancare chinezeasca, asa ca alegeti felul de mancare preferat, iar acesta va fi livrat oriunde doresti, in cel mai scurt timp.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului