Sfaturi culinare

#retete #creativitate #sfaturi practice #bucatar creativ

10 moduri prin care devii un bucatar creativ

Cei mai buni bucatari sunt cei care privesc gatitul ca pe o pasiune, nicidecum ca pe o sarcina ce trebuie sa fie indeplinita. Iar ca orice artist care isi respecta indeletnicirea si talentul, un bucatar bun cauta sa devina tot mai bun in alaturarea aromelor si texturilor in bucatarie. Urmatoarele moduri prin care poti sa devii mai creativ cand gatesti te pot inspira in fiecare zi!

1. Supune-te periodic unei provocari: alege 4 ingrediente, sa spunem faina, zahar, unt si lapte. Incearca sa pregatesti ceva din ele, fara sa iei in calcul preparatele evidente (gogosi, clatite etc). Cine stie ce specialitate de top poti inventa!

2. Gateste cu copiii. Cei mici nu au idei preconcepute despre cum ar trebui sa arate un preparat, deci iti pot alimenta imaginatia in moduri iesite din comun.

3. Imprieteneste-te cu aromele individuale. In loc sa folosesti obisnuitul amestec de ierburi aromatice pentru a da gust pizzei, utilizeaza una singura, pentru a-i analiza corect gustul si textura. In acest mod, iti pot veni idei despre cum poti adapta condimentul si altor feluri de mancare.

4. Pe cat posibil, inlocuieste ingredientele grase cu cele nutritive. De pilda, in loc sa incarci pizza cu branzeturi diverse, foloseste cat mai multe legume colorate.

5. Incearca o reteta noua in fiecare saptamana. Pune-o in practica atunci cand nu te grabesti si fa rabat de la reteta: joaca-te cu ingredientele si gaseste noi moduri de a le pune in valoare.

6. Invata intai foarte bine anumite retete, pana iti reusesc perfect, apoi indrazneste sa "incalci" regulile. Adauga sau inlocuieste un ingredient si iesi din tipare. De pilda, nu te mai stradui sa faci clatitele pufoase: le poti schimba textura in una mai crocanta, ca apoi sa prepari o umplutura delicioasa de pere caramelizate!

7. Nu te teme sa faci tot soiul de experimente cu ingrediente exotice, despre care nu stiai mare lucru inainte. Gateste in cantitati mici, astfel incat sa nu arunci prea multa mancare, daca rezultatul este dezastruos.

8. Incearca sa iti schimbi ocazional tehnica de gatit. In loc sa prajesti in ulei, soteaza in unt sau gateste legumele la aburi, apoi aromatizeaza-le cu ierburi proaspete. Poti gasi variante sanatoase ale retetelor!

9. Inveseleste-ti bucataria! Vopseste peretii in nuante vesele de rosu si portocaliu, decoreaz-o cu accesorii moderne si pune cateva ghivece de flori pe pervaz. Mediul ambiant te inspira intotdeauna!

10. Gateste cu sare de mare nerafinata Kosher: intensifica aroma alimentelor ca nimeni alta!

Sursa foto: care2.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului