1. Busuioc
Busuiocul este esential atunci cand vine vorba despre preparatele in stil italienesc, precum sosurile pentru paste sau pizza. De asemenea, busuiocul da savoare cartofilor sau orezului.
2. Frunze de dafin
Supe, tocanite sau sosuri, toate pot fi aromate cu o singura frunza uscata de dafin.
3. Piper negru boabe
Nimic nu e mai important decat sarea si piperul. Dar piperul proaspat macinat are o aroma deosebita, asa ca pastreaza-l boabe in borcanele cu rasnita.
4. Piper Cayenne
Necesar pentru o multime de sosuri calde, piperul rosu este obtinut din uscarea si zdrobirea unor ardei extrem de iuti. Este folosit cu precadere in bucataria indiana.
5. Scortisoara
Un condiment aromat cu un gust dulce-amarui, scortisoara da aroma produselor de patiserie, dar si bauturilor si cafelei.
6. Cuisoare
Cuisoarele dau o savoare deosebita preparatelor din carne si sosurilor si adauga o aroma specifica dulciurilor de iarna.
7. Chimen pisat
Nici chimenul macinat nu trebuie sa-ti lipseasca din camara. El adauga un gust rafinat tocanitelor, sosurilor, superlor si e folosit ca ingredient in condimentarea unor produse de patiserie sau chiar a muraturilor.
8. Ghimbir praf
Ghimbirul este utilizat cel mai adesea in aromarea prajiturilor si, bineinteles, pentru a da savoare specifica turtei dulci. Acesta mai poate fi folosit si pentru fezandarea carnii.
9. Oregano
Oregano este o planta perena, cu gust usor amarui. In mod surprinzator, este de mai aromata atunci cand este uscata decat in stare proaspata. Planta este adesea folosita pentru aromarea legumelor, a carnii, pestelui, salatelor, precum si in retete de kebab.
10. Rozmarin
Aroma rozmarinului aminteste de gustul lamaii si merge foarte bine in combinatie cu usturoi si cu ulei de masline. Focaccia fara rozmarin n-ar avea niciun farmec, planta fiind folosita si pentru condimentarea sosurilor si a carnii de porc.
11. Cimbru
Cimbrul parfumeaza intr-un mod aparte legumele si carnea de porc. El poate fi folosit sub forma de crengute uscate sau praf.
12. Vanilie
Folosita pentru parfumarea cremelor, in produse de patiserie sau la siropuri, vanilia este una dintre cele mai apreciate arome.
Foto: gsinutrition.wordpress.com