Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #spalare legume #spalare fructe

3 reguli simple pentru a spala corect fructele si legumele

Majoritatea vegetalelor sunt tratate cu ierbicide si pesticide pentru a ajunge repede la maturitate. Aceste chimicale poti fi nocive pentru om, la fel cum nocive mai pot fi si bacteriile cu care fructele si legumele sunt contaminate pe drumul lor din gradina pana in bucataria ta. Iata cum poti insa elimina acesti factori nocivi:

Adio pesticide!

Potrivit ultimelor studii, cel mai mare procent de pesticide se afla pe mere, de 98%, apoi pe capsuni, struguri, salata verde, cartofi si legume sau pe fructele care nu au o coaja groasa. Din pacate, exact coaja este cea care contine cea mai importanta cantitate de vitamine. O prima solutie ar fi sa cumperi fructe si legume cultivate organic, insa acestea sunt de regula mai scumpe si nu oricine isi permite.

O solutie la indemana este sa le speli cat mai bine. Pune o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un galon de apa in care scufunda fructele sau legumele.

O alta metoda simpla este amestecarea unei jumatati de lingurita de bicarbonat cu 2-3 picaturi de apa. Freaca cu aceasta pasta fructele, apoi clateste-le cu apa din abundenta.

Apa e de baza

De cele mai multe ori tendinta este de a subevalua proprietatile de curatare ale apei. Insa este bine cunoscut faptul ca, apa de baut de la robinet este tratata cu clor, care are proprietati antibacteriene si poate fi folosita foarte bine pentru a curata fructele si legumele. Lasa-le intr-un vas cu apa vreme de 15 minute, insa nu mai mult, pentru ca apa va extrage mare parte din vitamine. Daca vrei, poti adauga in apa o lingurita de argila verde, iar apoi clateste-le bine sub un jet puternic de apa.

Remedii naturale

Poti opta pentru detergentii naturali care se gasesc in magazine si care nu contin chimicale, ci doar materii prime vegetale. Sau iti poti crea propriul "detergent" de fructe. Pune un pumn de sare in apa si adauga o cescuta de cafea cu suc de lamaie si 2-3 linguri de otet si vei obtine o solutie foarte eficienta pentru indepartarea pesticidelor si a ierbicidelor de pe coaja fructelor si a legumelor.

Un alt mod eficient de curatare a vegetalelor este apa oxigenata amestecata cu apa de la robinet si pulverizata peste fructe si legume.

Sursa foto: salutejournal.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului