Dropsurile sau acadelele sunt deliciul copiilor, dar nici adultii nu se lasa mai prejos in savurarea acestor deserturi din zahar caramelizat cu arome minunate! Pe langa gustul delicios si inegalabil al acadelelor si dropsurilor colorate, distractia cea mare este atunci cand le prepari in casa, impreuna cu intreaga familie!
1. Acadele cu lemn dulce
Ingrediente pentru acadele cu lemn dulce:
- 1 ceasca melasa
- 1 ceasca de faina
- 1 lingurita de pudra din lemn dulce
- 1 lingurita de pudra de anason
- zahar pudra
Mod de preparare pentru acadele cu lemn dulce:
Incalzeste melasa, anasonul si lemnul dulce intr-un vas. Adauga faina pana se formeaza un soi de aluat, pe care-l modelezi apoi in forma unor bete mai groase. Taie betele formate rondele sau modeleaza-le in orice alte forme doresti si tavaleste-le apoi prin zahar pudra, in care poti adauga diversi coloranti alimentari.
2. Acadele colorate
Ingrediente pentru acadele
- 2/3 ceasca de zahar
- 1 ceasca de sirop de porumb
- 1 1/2 lingurita de colorant alimentar (dupa gust)
- betisoare pentru acadele
- matrite (forme) pentru acadele
Mod de preparare pentru acadele
Pozitioneaza betisoarele in formele sau matritele pentru acadele, dupa ce le ungi in prealabil cu putin unt sau spray pentru gatit.
Topeste, intr-o oala, zaharul si siropul de porumb, amestecand continuu. Acopera oala si lasa sa fiarba preparatul timp de 3 minute. Ia capacul, mareste focul pana cand temperatura ajunge la 300 de grade si mai lasa oala putin pe foc, pana cand compozitia capata culoarea chihlimbarului.
Indeparteaza oala de pe foc si imparte-o in mai multe cantitati, in functie de cate culori vrei sa dai acadelelor. In fiecare oala, pune cate un colorant, apoi toarna-le in matrite si baga-le la frigider pentru a se intari.
3. Dropsuri gumate
Ingrediente pentru dropsuri gumate:
- 2 cesti de zahar
- 1 1/4 cesti de sos de mere neindulcit
- 1 pachetele de jeleu aromat
- 2 pachetele de gelatina fara aroma;
- 1 lingurita suc de lamaie
Mod de prepapare pentru dropsuri gumate:
Pulverizeaza spray de gatit intr-o tava intinsa si foarte putin inalta.
Combina toate ingredientele intr-o oala si lasa-le un minut, fara sa amesteci. Pune apoi oala pe foc si lasa ingredientele sa fiarba, amestecand continuu, timp de un minut. Toarna compozitia fierbinte in tava, las-o sa se raceasca un pic si bag-o la frigider, pana capata o textura ferma. Apoi, taie compozitia in ce forme de dropsuri doresti (cercuri, patratele, romburi, inimioare) si tavaleste-le prin zahar si alte decoratiuni alimentare.
Sursa foto: festasobmedida.com