Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #ierburi aromatice #ierburi aromatice uscate #utilizare ierburi aromatice

4 sfaturi pentru folosirea ierburilor aromate uscate la gatit. Invata sa le utilizezi corect in mancaruri!

Ierburile aromatice si condimentele uscate sunt la fel de bune si gustoase precum cele proaspete, daca sunt utilizate corespunzator la gatit. Atunci cand folosesti mirodenii uscate, este important sa tii cont de cateva reguli speciale, astfel incat sa te asiguri ca asezonezi corect mancarurile, fara riscul de a le ineca in arome sau de a le lipsi de parfumul lor autentic.

Cele mai populare ierburi aromatice care se folosesc mai mult uscate decat verzi sunt oregano, rozmarinul, cimbrul, salvia si dafinul. Sigur ca acestora li se pot adauga busuiocul, leusteanul, patrunjelul, menta, tarhonul si coriandrul, doar ca acestea se folosesc mai des in varianta proaspata, intrucat se gasesc in magazine aproape tot anul.

1. Foloseste-le cu masura

Condimentele uscate sunt mai concentrate, de aceea, trebuie utilizate cu mai multa zgarcenie decat cele proaspete. O lingurita de ierburi uscate este echivalentul a trei lingurite pline de mirodenii proaspete. Tine cont de aceasta masura atunci cand gatesti, intrucat abuzul de condimente poate oferi un gust amar mancarurilor.

2. Adauga-le in mancaruri de la inceputul prepararii lor

In general, esti obisnuit sa asezonezi mancarea cu ierburi aromatice savuroase la sfarsit, dupa ce ai stins focul si ai lasat toate ingredientele sa se "relaxeze" si sa-si extinda aromele in intreaga mancare. Aceasta regula este valabila doar in cazul ierburilor verzi, proaspete. Cele uscate trebuie adaugate inca de la inceputul procesului termic, intrucat au nevoie sa se rehidrateze pentru a-si putea emana aromele in mancaruri.

3. Freaca-le putin inainte de a le adauga la gatit

Ierburile aromatice uscate trebuie stimulate putin pentru a-si putea elibera uleiurile aromatice in preparatele in care le pui. Inainte de a le presara in mancaruri, pune-le intr-un mojar si piseaza-le putin, pentru a stimula eliberarea aromelor, sau, pur si simplu, freaca-le putin intre maini, in momentul in care le adaugi in gustari.

4. Fii atent la termenul de valabilitate

Ierburile aromatice uscate pot parea "nemuritoare" cand vine vorba de termenul lor de valabilitate. Nu te-ai gandit niciodata ca cimbrul sau tarhonul uscat ar putea expira vreodata. Desi au o valabilitate foarte mare si, practic, nu se strica niciodata, ele isi pot pierde aroma daca sunt folosite mai mult de 6 luni-1 an de la momentul uscarii lor.

Sursa foto: adprost.com.mx

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului