Cele mai populare ierburi aromatice care se folosesc mai mult uscate decat verzi sunt oregano, rozmarinul, cimbrul, salvia si dafinul. Sigur ca acestora li se pot adauga busuiocul, leusteanul, patrunjelul, menta, tarhonul si coriandrul, doar ca acestea se folosesc mai des in varianta proaspata, intrucat se gasesc in magazine aproape tot anul.
1. Foloseste-le cu masura
Condimentele uscate sunt mai concentrate, de aceea, trebuie utilizate cu mai multa zgarcenie decat cele proaspete. O lingurita de ierburi uscate este echivalentul a trei lingurite pline de mirodenii proaspete. Tine cont de aceasta masura atunci cand gatesti, intrucat abuzul de condimente poate oferi un gust amar mancarurilor.
2. Adauga-le in mancaruri de la inceputul prepararii lor
In general, esti obisnuit sa asezonezi mancarea cu ierburi aromatice savuroase la sfarsit, dupa ce ai stins focul si ai lasat toate ingredientele sa se "relaxeze" si sa-si extinda aromele in intreaga mancare. Aceasta regula este valabila doar in cazul ierburilor verzi, proaspete. Cele uscate trebuie adaugate inca de la inceputul procesului termic, intrucat au nevoie sa se rehidrateze pentru a-si putea emana aromele in mancaruri.
3. Freaca-le putin inainte de a le adauga la gatit
Ierburile aromatice uscate trebuie stimulate putin pentru a-si putea elibera uleiurile aromatice in preparatele in care le pui. Inainte de a le presara in mancaruri, pune-le intr-un mojar si piseaza-le putin, pentru a stimula eliberarea aromelor, sau, pur si simplu, freaca-le putin intre maini, in momentul in care le adaugi in gustari.
4. Fii atent la termenul de valabilitate
Ierburile aromatice uscate pot parea "nemuritoare" cand vine vorba de termenul lor de valabilitate. Nu te-ai gandit niciodata ca cimbrul sau tarhonul uscat ar putea expira vreodata. Desi au o valabilitate foarte mare si, practic, nu se strica niciodata, ele isi pot pierde aroma daca sunt folosite mai mult de 6 luni-1 an de la momentul uscarii lor.
Sursa foto: adprost.com.mx