Desi poti sa cumperi paine integrala si de la supermarket, painea facuta in casa este mult mai sanatoasa si in plus o poti manca proaspata. Daca ai o masina de facut paine nu mai este nevoie sa te limitezi la un singur tip, poti sa incerci in fiecare zi o alta reteta.
Nu uita sa adaptezi cantitatile retetelor in functie de tipul masinii de copt pe care o ai si alege functia de control de rumenire, in functie de preferintele tale.
Paine clasica integrala
- 530 g faina de grau integrala;
- 300 ml apa calduta;75 ml lapte;
- 2 linguri lapte praf;
- 1 plic drojdie uscata;
- 2 linguri seminte floarea soarelui1 lingura unt;
- 1 si 1/2 lingurite zahar;
- 2 lingurite sare.
Tips: Adauga ingredientele in masina in ordinea recomandata in manualul de utilizare.
Paine cu seminte de in si susan
- 350 g faina de grau integrala;
- 150 g faina alba ;
- 350-360 ml apa;
- 1 plic de drojdie uscata;
- 1 si 1/2 lingurita miere;
- 2 lingurite sare;
- 1 lingurita seminte de in;
- 1 lingurita seminte se susan.
Tips: Optional ii mai poti adauga seminte de floare soarelui, nesarate. Se gasesc in magazinele plafar.
Paine delicioasa cu banane
- 300 g faina de orez;
- 3 banane;
- 1/3 cana nuci macinate;
- 2 oua;
- 3 linguri de zahar;
- 2 linguri unt topit;
- 1 plic zahar vanilat;
- 2 lingurite drajdie uscata.
Tip: Ameste ca intr-un bol separat untul cu zaharul si incorporeaza apoi ouale si vanilia. Cand amestecul s-a omogenizat adauga bananele sfaramate foarte bine. Adauga ingredientele in masina.
Paine picanta
- 450 g faina alba;
- 50 g faina cu tarate;
- 215 ml apa;
- 100 ml lapte;
- 1 lingura ulei de masline;
- 50 g branza cheddar razuita;
- 1 lingurita boia sau 2-3 ardei iuti proaspeti, curatati de seminte si foarte bine tocati;
- 1 lingurita zahar;
- 2 lingurite sare;
- 1 lingurita drojdie.
Tips: Daca folosesti ardei iute, proaspat, pune-l mai intai la calit intr-o tigaie. Lasa-l sa se caleasca la foc mic timp de 2-3 minute. Se va folosi uleiul de masline. Adauga apoi toate ingredientele in masina.
Paine cu rozmarin
- 200 g faina alba;
- 100 g faina integrala;
- 60g tarate sau fulgi de ovaz;
- 280 ml apa;
- 25 g gluten din grau;
- 50 g parmezan ras;
- 560 g mozzarella rasa;
- 2 linguri rozmarin proaspat, tocat;
- 2 linguri ulei de masline extravirgin ;
- 1 lingura miere;
- 1 praf de piper negru;
- 2 lingurite sare;
- 2 lingurite drojdie.
Tips: Foloseste ciclul de franzela sau paine alba.
Citeste si: