Sfaturi culinare

#marinare legume #mareinare carne #retete marinata #marinata #sfaturi culinare

5 retete delicioase de marinate pentru preparatele la gratar

Principalul scop ala marinarii carnii, inainte de a o prepara termic este fragezirea. Pe langa acesta insa, gustul oriarui gratar este total diferit in functie de marinata pe care o prepari. Stiai insa ca si legumele pot fi puse la marinat inainte de a le frige?

Principalele ingrediente care se folosesc la marinarea carnurilor si a legumelor sunt: uleiul de masline, zeama de lamaie, otetul balsamic si vinul (rosu pentru carnea de porc sau vita si alb pentru restul carnurilor si pentru legume) si ssul de soia. In intampinarea acestora vin multe alte condimente precum: ceapa, usturoiul, sarea, piper, chili, zahar, miere, foi de dafin, rozmarin, cimbru, menta, busuioc si orice alte condimente ai la indemana.

Pentru a obtine marinata perfecta pentru gusturile tale este indicat sa o adaptezi retetele in functie de preferintele tale. Poti scoate din lista ingredientele care nu iti plac (sau cele care iti provoaca alergii) si poti introduce ingrediente noi. De asemenea, cantitatea acestora o poti adapta in functie de preferinte.

Iata cinci retete de marinata din care sa te inspiri!

1. Marinata cu lamaie si verdeturi

  • zeama proaspat stoarsa de la doua lamai
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 ml de ulei de masline
  • 2 lingurite cimbru (proaspat sau uscat)
  • 1 lingurita rozmarin (proaspat sau uscat)
  • 3-4 catei de usturoi tocati marunt
  • piper negru proaspat macinat
  • sare de mare

2. Marinata cu vin

  • 100 ml vin (rosu sau alb)
  • 50 ml de ulei de masline
  • 3-4 catei de usturoi tocati marunt
  • 2 lingurite cimbru (proaspat sau uscat)
  • piper negru proaspat macinat
  • sare

3. Marinata barbecue

  • 2/3 ceasca sos barbecue
  • 1/3 ceasca sos sweet chilli
  • 1/4 ceasca sos hot chilli
  • 3 linguri de miere poliflora
  • 2 lingurite de ulei de arahide
  • piper negru proaspat macinat
  • sare

4. Marinata cu sos de soia

  • ½ ceasca sos de soia
  • ¼ cana otet din vin de orez
  • 2 linguri ulei de arahide
  • 2 lingurite de miere
  • fulgi de chilli
  • 2 catei mari de usturoi
  • sare de mare

5. Marinata cu otet balsamic

  • 10 lingurite otet balsamic
  • 100 ml ulei de masline
  • coaja rasa de la o jumatatea de lamaie
  • 2 catei de usturoi, pisati
  • 4 linguri frunze proapete de menta, tocate marunt
  • 3 lingurite zahar brun
  • piper negru proaspat macinat
  • sare

Indiferent pentru ce tip de marinata optezi, tot ce trebuie sa faci este sa amesteci toate ingredientele intr-un bol incaparot si apoi sa adaugi carnea sau legumele. Tavaleste-le bine prin marinata, acopera vasul si lasa-le la frigider peste noapte sau chiar 24 de ore. Astfel gusturile condimentelor vor patrunde in carne facand-o mult mai gustoasa.

Sursa foto: steubens.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare