Sfaturi culinare

#sosuri #friptura #sos pentru friptura #retete sosuri #friptura la gratar

5 sosuri delicioase de vara pentru friptura la gratar

Friptura la gratar este preparatul-vedeta al verii, insa gustul adesea banal al carnii preparate astfel poate fi potentat si aromat cu unele dintre cele mai delicioase si savuroase sosuri de vara. Desi carnea la gratar se preteaza la o multime de condimente si mirodenii cu care poate fi aromatizata, exista cateva sosuri speciale de vara, care readuc instantaneu la viata papilele gustative "lesinate" de la atata caldura!


1. Sos exotic din portocale

Prepara o marinata din suc de portocale, putin otet si cativa catei de usturoi si lasa carnea sa acapareze aromele acestor ingrediente timp de cateva ore, inainte de a o pune la gratar. Vei descoperi o aroma cu totul noua a carnii marinate, de care te vei indragosti imediat.


2. Sos savuros din patrunjel si iaurt

Serveste carnea fripta pe gratar alaturi de un sos delicios de iaurt cu patrunjel, la care adaugi si putin ulei de masline, niste suc de lamaie, sare si piper. Amesteca-le pe toate in blender si serveste sosul obtinut direct pe farfuria pe care servesti preparatele.


3. Sos racoritor cu menta

Menta este una dintre plantele si mirodeniile cele mai cautate in sezonul de vara, datorita efectului proaspat si racoritor pe care-l ofera tuturor preparatelor pe care le asezoneaza. Sosul pentru gratar se prepara cu menta proaspata, iaurt, ulei de masline, sare si piper. Este aceeasi reteta ca la sosul cu patrunjel si iaurt, doar ca substitui patrunjelul cu frunze proaspete de menta.


4. Sos picant pentru gratar

Pasionatii "aventurilor" culinare, care adora mancarurile picante, pot opta pentru sosuri "intepatoare", perfect adaptate preferintelor lor culinare.

Exista un sos picant genial cu care poate fi aromatizata friptura pe gratar in acest sezon. Se prepara din rosii la conserva (fara coaja), ardei gras, ardei iute, ulei de masline, putin zahar, sare, piper si o lingurita generoasa de busuioc, pentru mai multa aroma. Se adauga toate ingredientele in blender, iar pasta formata se subtiaza cu putina apa.


5. Sos dulce acrisor din fructe de padure

Alege diverse tipuri de fructe de padure doresti, pune-le intr-o tigaie si caleste-le foarte putin in ulei de masline. Pune putina vegeta intr-un pahar cu apa si adaug-o peste fructe. Lasa sa fiarba pana scade putin si adauga apoi smantana dulce. Lasa sosul sa fiarba cateva secunde si stinge focul. Este un sos savuros, perfect pentru fripturile din carne grasa.

Sursa foto: seriouseats.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare