Sfaturi culinare

# sfaturi preparare prajituri # prajituri gustoase #trucuri culinare #sfaturi culinare

5 trucuri culinare care te vor ajuta sa gatesti prajituri mai gustoase

Prajiturile nu sunt un simplu fel de mancare. Prajiturile gustoase ne inveselesc, evoca amintiri placute si creeaza momente placute alaturi de cei dragi. In plus, aroma de prajituri abia scoase din cuptor poate trezi in noi spiritul sarbatorilor, asa cum se intampla de Craciun.

 

Ca sa pregatesti dulciuri pe care toata familia le va adora, ai insa nevoie de mai multa indemanare si precizie decat in cazul altor retete. Cu unele feluri de mancare, poti fi mai creativa, inlocuind un ingredient cu altul sau schimband proportiile dupa gusturile tale. In cazul unei prajituri, nerespectarea retetei poate duce la un desert esuat. De aceea, e bine sa cunosti cateva lucruri despre gatitul prajiturilor, care te pot ajuta sa ai rezultate delicioase:

1. Controleaza cat mai bine temperatura cuptorului

Ca sa gatesti prajituri excelente, trebuie sa ai control total asupra temperaturii de coacere, deci, prin urmare, si asupra cuptorului. Cuptorul electric este cel mai usor de folosit, deoarece poti seta direct temperatura specificata de reteta. Totusi, exista mai multe aspecte legate de temperatura de coacere la cuptorul electric pe care e bine sa le cunosti, pentru a te bucura de prajituri perfect executate. Pe de alta parte, daca folosesti un cuptor cu gaz, trebuie sa inveti sa echivalezi treptele cu temperatura, ceea ce poate fi dificil, avand in vedere diferentele dintre cuptoare.

Este important sa preincalzesti cuptorul inainte de introducerea prajiturii si sa eviti sa deschizi usa acestuia pe timpul coacerii. In caz contrar, temperatura de coacere nu va fi uniforma. De asemenea, nu uita de temperatura ingredientelor folosite. Ca aluatul unei prajituri sa fie pufos, faina si ouale ar trebui sa fie la temperatura camerei, in timp ce untul ar trebui sa fie incalzit.

2. Imbina cu grija ingredientele

Ca sa faci o prajitura delicioasa, ai nevoie de rabdare. Cernutul fainii pare a fi un pas inutil, insa te ajuta sa amesteci bine ingredientele si sa obtii un aluat mai bun, potrivit The Kitchn. Amesteca ingredientele facand o miscare in forma de 8, dar ai grija sa nu exagerezi. Un aluat poros poate deveni tare daca amesteci excesiv ingredientele.

3. Respecta masuratorile

Ca sa respecti cat mai bine reteta, ai nevoie de instrumentele de masurare potrivite. Nu incerca sa masori cantitatea de faina cu o cana gradata. In functie de cat de aerisita sau compacta e, aceeasi cantitate de faina poate ocupa mai mult sau mai putin spatiu in cana. De aceea, foloseste mereu un cantar de bucatarie pentru faina. De asemenea, e mai important decat crezi sa alegi un recipient de copt cat mai asemanator cu cel indicat de reteta. Altfel, temperatura si timpul de coacere necesare pot varia.

4. Pozitioneaza corect tava in cuptor

Daca reteta nu are indicatii speciale cu privire la amplasarea tavii de copt, aceasta ar trebui sa fie plasata central si pe raftul din mijloc. In caz contrar, risti ca prajitura sa nu se coaca uniform, potrivit BBC Good Food.

5. Nu te grabi cu glazura

E usor sa devii nerabdatoare in fata unei prajituri gustoase, insa asteptarea merita pe deplin. Aplica glazura si taie prajitura de abia dupa ce aceasta s-a racit complet. Altfel, poti afecta atat textura aluatului, cat si aspectul prajiturii.

Nu raci la intamplare prajitura. Daca reteta nu indica cum ar trebui sa faci acest lucru, poti proceda astfel: prajiturile cu aluat poros trebuie lasate cateva minute, apoi puse la racit pe un gratar, pe cand cele cu continut bogat de fructe se racesc mai bine in tava.

Sursa foto: Shutterstock via Upswing

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.