Sfaturi culinare

#tzatziki #musaca #cataif # retete grecesti #retete traditionale grecia

6 retete traditionale pe care trebuie sa le incerci in Grecia

Daca urmeaza sa vizitezi insorita Grecie, ai sansa de a te bucura de cele mai sanatoase si savuroase mancaruri pe care le-ai incercat vreodata. Izul mediteranean regasit din plin in bucataria greceasca si aromele delicioase ale mirodeniilor transforma Grecia intr-un adevarat festin culinar si intr-un rasfat pentru sanatate! Nu ai voie sa parasesti Grecia fara sa gusti cel putin sase preparate traditionale care fac parte din specificul culinar al regiunii!

1. Moussaka (musaca)

Celebra musaca pe care obisnuiesti sa o mananci frecvent si in bucataria romaneasca este originara de pe taramuri grecesti.

Moussakaua greceasca este un preparat stratificat, in care se pune un rand de legume (in special vinete) si unul de carne tocata bine condimentata cu tot soiul de mirodenii.

2. Tzatziki

Tzatziki este cel mai popular preparat pe care il gasesti pe teritoriul Greciei. Se prepara foarte simplu din iaurt, castraveti si usturoi si poate fi servit simplu, ca aperitiv, sau ca dressing ori sos in diverse salate. In plus, poate fi savurat alaturi celebrul Gyros, un fel shaorma de la noi.

3. Souvlaki

Souvlaki sunt frigarui grecesti preparate din cu tot soiul de carnuri. De la vita, porc si pana la pui sau miel, toate aceste tipuri de carne se preteaza pentru a fi stropite cu ulei de masline si preparate la gratar. Acestea se servesc infipte in betgase de frigarui si se mananca alaturi de tzatziki si lipie.

4. Kadayif (Cataif)

Cataiful este cel mai popular desert pe care il gasesti in restaurantele grecesti. Chiar daca se spune ca, la origini, preparatul este turcesc, cataiful facut din taitei prajiti scaldati in sos de zahar cu migdale si nuca reprezinta o delicatesa care aminteste cel mai adesea de taramurile grecesti.

5. Pastitsio

Pastitsio este un soi de lasagna italieneasca, fiind un preparat facut tot din carne tocata, paste si sos alb (bechamel). Spre deosebire de lasagna, care este stratificata cu foi din aluat, preparatul grecesc este facut direct cu macaroane.

6. Ravani

Ravani este o alta prajitura treaditionala de care te vei lovi in meniurile grecilor. Este vorba de un desert foarte dulce si usor lipicios, datorita faptului ca blatul facut din gris este bine imbibat in sirop de portocale si lamaie. Este un desert savuros si foarte aromat, extrem de apreciat de greci.



Sursa foto: seriouseats.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului