Sfaturi culinare

# amenajare bucatarie italiana #bucatarie italiana #amenajare bucatarie

7 curiozitati despre bucataria italiana

Bucataria italiana inseamna mai mult decat pizza si paste, deoarece in spatele acestei culturi culinare se afla o varietate de retete, arome si traditii. De-a lungul timpului, fiecare regiune din Italia si-a dezvoltat propria cultura gastronomica, si asa au aparut o multime de retete noi, pregatite doar cu ingrediente care se gasesc in zonele respective. Totusi, pastele, pizza, branzeturile si rosiile sunt nelipsite de pe mesele italienilor, indiferent de locul in care alegi sa calatoresti. Asa ca ne-am gandit sa iti dezvaluim o parte din secretele acestor traditii culinare!

1. In limba italiana, termenul "spaghetti" se traduce prin cuvantul "franghii", ceea nu este deloc surprinzator, tinand cont ca pastele arata precum niste sfori subtiri. Totusi, italienii au botezat initial pastele, "maccheroni", de unde vine si denumirea de macaroane.

2. Pizza este cel mai renumit fel de mancare din Italia, insa putini oameni stiu ca acest preparat a fost inventat la Napoli, de brutarul Raffaele Esposito, in secolul al XVIII-lea. Reteta sa a fost dusa apoi mai departe de italieni si in Vestul Europei, iar apoi in Statele Unite, insa pizza a devenit celebra abia dupa incheierea celui De-al Doilea Razboi Mondial. In ciuda faptului ca pizza este un preparat atat de popular, italienii nu se dau in vant dupa retetele complicate, ei preferand retele clasice de pizza, preferata lor fiind Margherita.

3. Cele mai populare categorii de paste sunt – pasta corta, adica pastele scurte, si pasta lunga – pastele lungi, insa in Italia exista peste 450 de feluri de paste si tot atatea sosuri.

4. Bucataria italiana este cunoscuta pentru varietatea de retete si preparate delicioase, dar si pentru ingredientele esentiale, care nu lipsesc de pe masa niciunui bucatar, cum ar uleiul de masline, busuiocul, oregano, mozzarella, ricotta, parmiggiano, fructele de mare si rosiile.

5. Pastele sunt produse acum in fabrici, insa in trecut, italienii isi faceau singuri spaghetele acasa si le atarnau afara pentru a le usca. In acele vremuri, italienii serveau pastele cu mana, mai precis, cu bratul intins deasupra capului, si cu capul dat pe spate.

6. Locuitorii din Italia consuma pastele in mod diferit, in functie de regiunea in care locuiesc. Spre exemplu, in Roma sunt consumate in special pastele carbonara si cacio e pepe, cu branza si piper. Un alt lucru surprinzator este faptul ca italienii mananca paste in fiecare zi, asa ca acest preparat este nelipsit de pe mesele acestora.

7. Italia se afla pe locul doi in lume, cand vine vorba de productia de vinuri, pe primul loc fiind Franta. De asemenea, in Italia exista peste 300 de specii de struguri, asa ca nu este de mirare faptul ca italienii sunt maestri in fabricarea vinurilor.

Asadar, pastele si pizza sunt cu siguranta cel mai populare preparate din Italia, insa italienii stau destul de bine si la capitolul vinuri, dar si deserturi, pentru ca prajitura tiramisu este cu siguranta un deliciu. Toate aceste bunatati poti sa le servesti si intr-un restaurant cu specific Italian din Bucuresti, sau chiar si la tine acasa, pentru ca acum cei de la Trattoria Buongiorno de pe Victoriei livreaza prin Food Panda.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.